Blanda kokosmjölk, gurkmeja och peppar – din kropp kommer att vara dig evigt tacksam

Jag har enda sedan barnsben fått prova på olika huskurer som mamma blandat ihop när jag varit sjuk.

En tesked avslagen coca-cola var femte minut när jag varit magsjuk, honungsvatten med citron när jag hostat och haft ont i halsen.

Det är inte alltid det finns vetenskapliga bevis för att det fungerar, men husmorskurer har ju faktiskt fungerat bra under många 100 år, det säger ju i alla fall något! 

Jag lagar för det mesta maten från grunden för att jag vill slippa massa onödiga tillsatser, men vissa saker köper jag gärna, för att jag inte ska behöva stå i köket i evigheter, som buljong och korv som är knepigt att göra och tar tid. Så jag tänker ungefär likadant när det gäller medicin.

Wikipedia

Det finns så mycket bra ämnen naturligt i saker som du ofta har hemma i skafferiet eller kan köpa i närmsta affär, så om jag inte är allvarligt sjuk brukar jag testa en huskur hemma först.

Jag har tidigare läst om gurkmeja och alla fantastiska egenskaper det har, så när en kompis berättade för mig att han brukade dricka en kopp med varm kokosmjölk, gurkmeja och peppar på morgonen, han berättade om de positiva effekterna han kände i kroppen. Då kände jag direkt att det var någonting jag ville prova.

Opencage.info

Det ska tydligen vara bra för nästan allt, och kallas för ”Golden milk”, eller ”gyllene mjölk” på svenska, men den innehåller egentligen ingen mjölk alls. Så den går precis lika bra att dricka oavsett om du är laktosintolerant eller bara försöker undvika mjölkprodukter.

Här kommer en lista på alla fördelar, efter att du har läst detta kan jag garantera att du kommer vilja pröva.

1 . Bra för matsmältningen

Kurkumin, är en antioxidant som finns i gurkmeja har massvis med goda egenskaper, och har använts i över 4000 år för dess goda hälsoeffekter.

Enligt vissa forskare kan gurkmeja även vara bra för matsmältningen och gör att du känner dig mindre gasig och svullen. Har du dessutom lite ingefära i mjölken kan du även minska illamående och magont.

2. Glada muskler

Forskning visar att gurkmeja verkar antiinflammatoriskt så hjälper det dina muskler att återhämta sig. Är du inte sugen på en varm dryck efter ett träningspass så kan du med fördel dricka den kall. Du kan även använda den ”gyllene mjölken” som bas i smoothies.

3. Mot influensa och förkylning

Ingefära är också en riktig toppeningrediens, den lindrar inte bara illamående utan är även bra mot ont i halsen och verkar antimikrobiellt, det är alltså bra mot både virus och bakterier för att skydda kroppen mot angrepp.

Pixabay

4. För att gå ner i vikt

Det finns flera studier på möss som visar att gurkmeja kan reducera tillväxten av fettceller och ökar även ämnesomsättningen. Som vi skrivit i en tidigare artikel är piperin som finns i svartpeppar till stor hjälp för att ta upp kurkuminet i gurkmejan,det kan öka upptaget med upp till 2000 procent.

Strö lite svartpeppar i din mjölk och maximera alla dom goda effekterna. Svartpeppar är även bra för näringsupptaget i kroppen, framförallt av B- och C-vitamin. Fler studier kring svartpeppar visar även att piperin är bra för tänderna, mot magsår och hjälper till att bränna fett.

Pixabay

5. Bra för kolesterolet

Förr i tiden ansågs kokosfetter inte alls vara bra men på senare tid har det blivit riktigt hett och rekommenderas av många experter. Studier visar att kokosolja är bra för att höja det goda kolesterolet (HDL) i din kropp.

Det finns flera olika recept på ”gyllene mjölk” så välj ett som du tycker passar dig och som du tycker smakar gott.

Här är ett grundrecept som jag tycker mycket om. Jag brukar göra en puré av gurkmeja, svartpeppar och lite vatten eventuellt honung, så går det snabbt på morgonen.

Du behöver:

• 1 dl malen ekologisk gurkmeja
• 1 msk mald svartpeppar (eller så mycket du klarar av)
• 1 dl vatten

Så här gör du:

Koka upp vattnet och ha i gurkmeja och svartpeppar, låt sjuda några minuter tills då får en tjock kräm eller pasta. Kan förvaras i en lufttät burk kylskåpet i 1-2 veckor. Tag sedan 1-3 teskedar av blandningen och rör ut i kokosmjölk. Det räcker till flera koppar, testa dig fram hur starkt du vill ha det.

Du kan även smaksätta mjölken med ingefära, honung, kanel eller kardemumma om du vill.

Mjölken kan även drickas kall eller användas i smoothies, Men jag tycker att det är godast varm. Du kan både dricka den på morgonen eller som jag föredrar, innan läggdags.

Wikipedia

Jag hoppas verkligen att du kommer att vilja testa denna superdryck med det vackra namnet som blivit populär världen över.

Dela gärna med dig så att fler få ta del av alla hälsosamma fördelar.