Bota fotsmärtan på några minuter – med 5 effektiva övningar

Bota fotsmärtan på några minuter – med 5 effektiva övningar

Vi är nog alla medvetna om det faktum att benen i kroppen är sammankopplade med varandra, vilket gör att smärta i ett område lätt kan leda till problem på andra ställen.

Till exempel kan den smärta som du känner i foten faktiskt ha sitt urpsprung högre upp i benet.  

Det finns såklart många anledningar till att många går runt med fotsmärtor och för att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att kontaka läkare.

Men det finns också några enkla men effektiva övningar du kan pröva i hemmet, som visat sig fungerat för många. 

Visst, det kanske inte är den roligaste träningsformen, men kan du se till att göra övningarna några gånger i veckan (tar några få minuter) kan det faktiskt göra underverk för dina fötter.

Tåhävningar

Vadmuskulaturen och ledbanden nära hälen är otroligt viktiga för fötternas hälsa.

Prova att stå på ett trappsteg eller liknande, med halva foten hängades fritt. Försök gå upp på tårna med båda fötterna och låt sedan hälen sjunka ned en bit under trappsteget.

Ta det försiktigt, det gör inget om sänkningen av foten tar tio sekunder eller mer. Upprepa tio gånger på varje fot och prova att göra övningen 2-3 gånger i veckan. 

Stretcha fotvalvet

Den här övningen kan öka rörelsen i foten, men också motverka smärta i fotvalvet. Enklast är om du börjar med att sätta dig ned i en stol och lägger upp den ena foten över det andra benets knä.

Greppa tag i tårna och dra dem försiktigt upp mot vristen. Den rörelsen stretchar sen- och muskelvävnaden, som binder samman hälen med tårna.

Pröva att hålla denna position i 10 sekunder och upprepa på varje fot cirka 10 gånger.

© Shutterstock

Använd tennisboll 

En tennisboll är ett väldigt bra verktyg för att massera dina fötter. 

Testa att rulla bollen under fötterna, samtidigt som du trycker lite. Du kan rulla bollen framåt och bakåt under foten i cirka 1 minut, innan du byter ben. Ett perfekt sätt för att få upp blodcirkulationen! 

© Shutterstock

Spreta med tårna

De små tåmusklerna kanske man inte tänker på så ofta, men de behöver också aktiveras och få kärlek. Dessa muskler fyller också en viktig funktion, eftersom starka tåmuskler förbättrar balansen och ökar flexibiliteten i fötterna.

Testa att sätta en kraftigare gummisnodd runt tårna och försök sedan spreta isär. Det ska ge lite motstånd, så se till att ha ett ordentligt gummiband. Du kan spreta med tårna i fem sekunder och upprepa tio gånger på varje fot.

Tåplock

Denna utmanande övning kan du göra både sittandes och ståendes.

Börja med att placera en mindre handduk på golvet framför dig. Försök sedan knipa tag om handdukens mitt, med hjälp av tårna. Försök sedan dra handduken mot dig.

Du kan också lägga ut tärningar, kulor ellet något liknande och försöka plocka upp med tårna. Upprepa 4-5 gånger för varje fot. 

© Shutterstock

Bonustips

1. Bär rätt skor. Skor med gott om plats för tårna, som sitter bra och håller foten stabil är att föredra. Ett alternativ kan vara att testa hålfotsinlägg, som lyfter upp och ger stöd till det längsgående fotvalvet.

2. Fotbad. Ett fotbad med epsomsalt är bra för slitna och trötta fötter och de ökar också intaget av magnesium.

3. Prova yoga. Yoga är ett utmärkt sätt för hjälpa till att stärka muskulaturen och balansen i ben och fötter. 

4. Gå barfota. Att gå barfota stimulerar blodcirkulationen, vilket också ger bättre syresättning. Det finns många nervändar i dina fötter, och när de kommer i kontakt med marken kan det minska stress och öka återhämtningen. 

5. Konsultera en specialist. Gå till en läkare om du lider av outhärdlig, konstant fotsmärta. 

Tveka inte att dela med dig av dessa tips med alla du känner på Facebook. Förhoppningsvis kan det hjälpa någon att bli av med sina problem. Och dina vänners fötter kommer garanterat att tacka dig efteråt!