Därför bör du alltid undersöka kycklingen innan du köper den

Det är aldrig kul när du upptäcker att mat som du trodde var hälsosamt för dig i själva verket kan vara allt annat än nyttigt.

Ett typexempel: Kycklingbröst.

Kyckling innehåller visserligen flera nyttiga näringsämnen, men kvalitén på kycklingen kan variera kraftigt från bit till bit.  

Enligt djurrättsorganisationen Compassion in World Farming har det blivit allt vanligare med vita strimmor i kycklingbröst – något som eventuellt kan få dig att vilja välja annorlunda när du står i mataffären nästa gång. 

Det är inte alltid så lätt att välja kyckling i affären – men att kika på bäst före-datum och ursprung är en bra början. 

På senare tid har det dock kommit rapporter och forskning på att vissa kycklingbröst innehåller vita strimmor, något som gör kycklingköttet mindre mört och näringsrikt. 

De misstänkta bitarna kan se normala ut vid första anblick, men när du undersöker köttet noggrant kan du kanske urskilja vita linjer i kycklingen.

© Poultry Science

Enligt Compassion in World Farming kan kycklingkött med täta, vita strimmor också vara uppemot 224 procent fetare än kyckling utan vita linjer. 

Organisationen har även fått stöd av en amerikansk studie, som visar att allt fler kycklingar har allt fler vita fettstrimmor.

Anledningen till detta?

Jo, många kycklinguppfödare idag vill att djuren ska växa sig så stora som möjligt, på så kort tid som möjligt.

De vita strimmorna försämrar smaken och näringsvärdet på kycklingen, men gör det också svårare för kycklingköttet att exempelvis absorbera upp marinad. 

CIWF kritiserar också det lidande som många kycklingar utsätts för när de lägger på sig vikt allför snabbt, skriver Buzzfeed.  

© CIWF

Vi behöver dock inte sluta äta kyckling, enligt näringsforskare.

Det är fortfarande en bra och mager proteinkälla, men ett tips är att försöka undvika de bröstfiléer som har många vita strimmor, eller välja kyckling som inte massproducerats i fabrik.

Jag ska i alla fall definivit tänka på detta nästa gång jag handlar kycklingfiléer och jag hoppas vi kan hjälpa att sprida informationen vidare, så att fler kan lära sig detta. 

Klicka gärna på knappen nedan för att dela detta med dina vänner på Faceook!