Därför borde du alltid borde plantera vitlök bredvid dina rosor

Om du älskar trädgårdsarbete finns det goda chanser att du redan är bekant med samodling. 

Oftast handlar det om att skapa en mixad trädgård som utnyttjar tillgångarna i olika växter, grönskaker och grödor – för att bidra till att skapa en mer stabilt ekosystem.

Fördelarna med detta är att du kan kompensera behovet av att använda kemikalier, såsom bekämpningsmedel eller konstgödsel.

För när allt kommer omkring handlar trädgårdsarbete om att skapa harmoni mellan växter, samhälle och natur. Det är dessutom mycket bättre för växter och djur med ekologiska och giftfria lösningar, särskilt om du har tänkt att äta dina grödor själv…

Bläddra gärna igenom nedan för att se några av mina favoritpar!

Rosor + Vitlök

© Littlethings

Det kan tyckas märkligt att plantera väldoftande rosor bredvid stinkande vitlök, men det är faktiskt mer logiskt än du tror. 

Vitlöken kan hjälpa till att avvärja skadedjur som gillar att mumsa på rosorna och deras blad. Testa att plantera vitlök lågt ner runt dina rosenbuskar för skydda dem från oönskade gäster. 

Dessutom är det värt att notera att vitlök faktiskt inte luktar så mycket och att lökarna faktiskt kan hjälpa rosorna att producera en starkare doftRiktigt mogen vitlök har dessutom en underbar rosa-lila färg som matchar rosorna! 

Potatis + Strandkrassing

© Littlethings

Potatis är en av de viktigaste baslivsmedeln i världen, så det är viktigt att vi försöker hålla denna gröda frisk.

Om du har potatis som växer i din trädgård kan det hjälpa att plantera ett ”staket” av alyssum/strandkrassing runt kanterna på din tomt.

Strandkrassing är en liten växt med honungsdoftande, vita blommor. Bin och andra pollinerare bara älskar den, vilket innebär att de kommer hjälpa till att pollinera mindre lockande potatisplantor i närheten. Det är en win-win!

Sallad + Lupiner

© Littlethings

Lupiner är en lång, majestätisk blomma som älskar att växa vilt i sandjord.

Eftersom lupiner blir rätt så höga är de utmärkta kompanjoner till lite lägre växter som kan vara känsliga för mycket direkt solljus. 

Sallad blir lätt dålig om den står i för mycket sol, därför kan du odla några rader lupin runt salladsodlingen för att ge bra med skugga. 

Lupiner är för övrigt riktigt bra för alla sorters grönsaker, eftersom det är en baljväxt som fixerar kväve i marken, något som hjälper växterna att växa.

Kål + Tomater

© Littlethings

Tomater är medlem i en familj som en del brukar kalla nattskuggeväxter. Dessa växter kan vara giftiga i vissa former, som i fallet med belladonna. 

Men de flesta människor gillar och kan äta tomater – detsamma kan dock inte sägas om kålmaskar, som verkar avsky tomatplantan. 

Om du odlar kål och tomater sida vid sida kommer därför kålmaskarna hålla sig borta från dina goda kålhuvuden! 

Melon + Ringblomma

© Littlethings

Meloner och ringblommor gillar att frodas, sida vid sida. Det beror på ringblommor är bra på att stöta bort rundmaskar och skadedjur, som ofta angriper melon. 

Om du har en lång växtsäsong, försöka odla ringblommor och meloner tillsammans på samma yta. 

De kommer inte blomma och ger frukt samtidigt, men de kommer fortfarande att dra nytta av varandras sällskap.

Om du har en kortare odlingsperiod, odla ringblommor ett år och meloner nästa år. Det kommer ge ett långvarigt skydd för melonerna.

Broccoli + Rosmarin

© Littlethings

Rosmarin är välkänd för sina medicinska och läkande egenskaper, men brukar oftast odlas i små örtträdgård i köket, snarare än i stora trädgården. 

Men i år kanske du vill göra ett undantag. Denna härligt gröna ört kan växa sig tät och hjälpa till att skydda din broccoli från obehagliga insektsaktiviteter. 

Ännu bättre? Rosmarins härliga doft kan hjälpa till att förbättra smaken på broccoli och göra den mindre bitter.

Gurka + Indiankrasse

© Littlethings

Vi har pratat mycket om att försöka hålla insekter och skadedjur borta, men trädgårdsmästare brukar ibland plantera gurka och krasse tillsammans för att locka till sig insekter.

Indiankrasse utför en perfekt livsmiljö för ”rovdjur” som nyckelpigor, tvestjärtar och spindlar.

Alla dessa varelser gillar ju att äta upp bladlöss, larver och andra små insekter som har en tendens att sitta och mumsa och förstöra din gurka. Smart, eller hur?

Jordgubbar + Timjan

©Littlethings

Hemodlade jordgubbar är riktigt läckert, men det kan vara svårt att få dem att trivas, särskilt om du bor i ett något kallare klimat, typ i Sverige. 

Lyckligtvis kan du hjälpa dina jordgubbar att växa och producera mer frukt genom att plantera lite timjan tillsammans med dem.

Timjan är en utmärkt pollinerare, särskilt för honungsbin, så det kommer att uppmuntra bina att besöka dina jordgubbar också.

Och om du råkar ha en biodling i närheten, kommer deras honung dessutom att smaka extra ljuvligt… 

Hoppas ni uppskattade dessa små tips, förhoppningsvis kommer era växter att må ännu bättre i framtiden. 

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook, så att fler kan dra nytta av fördelarna med att samodla!