Därför ska du aldrig någonsin raka dig under rinnande vatten

När man ändå står i duschen kan man ju lika gärna passa på att raka sig eller avlägsna kroppshår, så har åtminstone jag tänkt många gånger, och jag tvivlar på att jag är ensam. Men nu är det slut med det, samt några andra vanliga vanor som visat sig vara dåliga. 

Här är en lista över sju saker du garanterat gör men som du kommer att vilja sluta med efter att ha läst detta. 

Kan man duscha på fel sätt? Visst, syftet är att bli ren, men om du känner till dessa saker kanske du inte vill fortsätta med dem.

1. Tvätta håret varje dag.

Om håret känns smutsigt eller fett är det såklart lockande att tvätta det, men om du inte vill ha en torr eller irriterad hårbotten bör du hålla dig till två gånger i veckan. Schampoo och andra hårprodukter har nämligen en uttorkande effekt på huden, och bör därför inte missbrukas. Enligt sidan Steg för hälsa så rekommenderas det att du inte tvättar håret lika ofta som du duschar. För de som har tjockt eller lockigt hår kan det till och med räcka med att shamponera en gång i veckan. 

Foto: Shutterstock

2. Vira in håret i en handduk. 

Jag brukade alltid slänga upp håret i en handduk så att det skulle torka snabbt och inte droppa på golvet, men det var innan jag fick veta detta. När håret är blött är det extra bräckligt, och att vira in det stramt i en handduk kan göra att flera hårstrån går av eller lossnar, särskilt om håret inte är så starkt. Enligt flera skönhetssajter, bland annat Improve Me, så är det bättre att klämma handduken runt håret för att krama ur vattnet försiktigt. 

Foto: Shutterstock

3. Duscha för länge eller för ofta.

Att duscha länge kan vara otroligt skönt, därför är det många gånger svårt att slita sig därifrån. I en perfekt värld hade långa duschar varit hälsosamma, men tyvärr så blir huden väldigt torr av att duscha. Om du tränar mycket och känner att du måste tvätta dig så de till att det blir korta duschar, om du inte vill se sprickor i huden. 

4. Låta bli att tvätta ryggen och fötterna. 

Det är lätt att glömma att tvåla in ryggen när man duschar eftersom att den är svår att komma åt. Men det är ändå viktigt att du tvättar så gott du kan eftersom att den precis som övriga kroppen har döda hudceller som måste bort. Likadant är det med fötterna, som är ännu mer viktiga då de klämts in i skor hela dagen. Om någon känner en lukt från dig så kan det vara för att du inte tvättat dessa ordentligt. 

5. Smörja in dig för sent.

Många kommer på tanken att smörja in sig när huden känns torr, men för att undvika att den blir det i första taget bör du smörja in dig med lotion eller olja direkt efter du duschat. Huden absorberar nämligen bäst när den är fuktig, så att smörja med något återfuktande efter dusch eller dopp är en bra idé om du vill ha fast och len hud. 

6. Ha balsam i hela håret. 

Om du brukar massera in balsam i hela håret så är du långt ifrån ensam, men om du vill undvika att det ser flottigt ut kan du låta bli håret uppe på huvudet. Topparna är nämligen de som slits och som behöver återfuktas. Resten av håret klarar sig med bara Schampoo. 

7. Raka dig under rinnande vatten. 

Att raka sig när man duschar känns naturligt, men att göra det under rinnande vatten kan göra huden väldigt irriterad och orsaka hårsäcksinfektioner. Tänk på att gardera dig med raklödder eller gel och variera mellan varmt och kallt vatten. 

Foto: Shutterstock

Källor: Steg för hälsa, Perfecto, Elpais, Improve Me, Expressen Hälsoliv

Dessa sju tips är enkla att följa för att hålla hud och hår så fräscht och friskt som möjligt, men många känner inte till dem. Dela gärna för att låta andra ta del av dem, de kommer att tacka dig.