Därför ska du alltid lämna disk i köket när du åker hemifrån

Under julen reser många bort till sina nära och kära. Vissa är borta över dagen medan andra spenderar både jul och nyår på annan ort. 

På grund av att många är borta är julen också en högtid när tjuvarna är väldigt aktiva. 

Här har du några riktigt bra tips för att hålla tjuvarna borta från ditt hem. 

Jul- och nyårshelgen hör till de två helgerna där flest inbrott sker runt om i landet. När man är bortrest under flera dagar passar tjuvarna på och de får ostört genomföra sina inbrott.

Men det finns saker du kan göra för att minska risken för inbrott och undvika att bli drabbad. Här kommer några riktigt bra tips.

Bildkälla: Shutterstock

1. Ta hjälp av dina grannar

Grannsamverkan är något av det bästa som finns – speciellt under julhelgen. Prata med dina grannar innan du åker bort och fråga om de kan hjälpa dig att skotta undan snö och tömma brevlådan. En fullproppad brevlåda och oskottad uppfart signalerar att någon inte är hemma.

Bor du i hus är det bra att fråga dina grannar om de kan parkera sin bil på din uppfart med jämna mellanrum och att de kastar soporna i din soptunna. 

Bildkälla: Shutterstock

2. Sätt på timers

Ett hus som inte är tänt betyder oftast att ingen är hemma. Därför kan det vara nyttigt att investera i timers för lampor och radio.

Ställ in dem på en specifik tid så lamporna tänds och radion går igång. Ett hem med ljud och ljus kommer mest troligt inte en inbrottstjuv våga sig in i.

Bildkälla: Shutterstock

3. Tänk som en tjuv

Det kanske bästa sättet att undvika att drabbas av inbrott är att tänka som en tjuv. Vilka fönster och utrymmen är enklast att ta sig in i och hur får tjuven reda på att ingen är hemma? Ta gärna en extra koll på vad som syns från fönstret, dyra ägodelar, datorer etc, innan du åker och göm undan dem.

Undvik att spela in ett meddelande på din telefonsvarare som säger att du är bortrest om du kan. Då vet tjuven, oavsett hur många ljus som är tända, att du är borta. Tänk även på att inte uppdatera dina sociala medier med att du är bortrest.

Bildkälla: Shutterstock

4. Stöka till

Även fast det är skönt att komma hem till ett städat hus är det en bra idé att inte städa för mycket. Lägg fram en tidning på bordet, ställ skor huller om buller i hallen och lämna disk i diskhon. Då ser det ut som om du bara är i en annan del av huset.

Dra även för dina gardiner till sovrummet. Skulle ett eventuellt inbrottsförsök ske på natten kan tjuven inte veta att du inte ligger och sover. 

Källa: Polisen

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så vi tillsammans kan förhindra att någon blir drabbad av inbrott i jul.