Därför täcker folk sina kryddodlingar med plastfolie – detta är ju helt genialiskt

Det kalla vädret håller fortfarande ett hårt grepp om Sverige. Men trots allt går det ändå att längta så efter våren och alla härliga saker som den för med sig.

Att odla saker är något av det bästa jag vet, men i den hårda jorden blir det svårt. Därför har jag fokuserat på att odla kryddor i mitt eget hem, någonting som både är en rolig hobby och dessutom får jag massvis av färska kryddor att använda i matlagning och på andra sätt.

Men vad ska man tänka på när man odlar kryddor? Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas hem & trädgård, delar med sig av sina bästa tips på hur du kan odla kryddor hemma. Dessutom berättar hon varför plastfolie kan ha en central del i din odling.

Trots att jag bor i en större stad har jag alltid gillat att vara ute i naturen och omge mig med växter och plantor. Just nu har jag ingen egen trädgård, men en vän till mig har en kolonilott där jag mer än gärna spenderar min fritid.

Odla egna kryddor

Att plantera, odla och ta hand om växter, kryddor och grönsaker är verkligen en härlig sysselsättning, men ibland kan det också vara ganska bekvämt att köpa färdiga i affären.

Men vissa saker är faktiskt så enkla att odla själv att det känns onödigt att köpa. Därför har jag startat en egen kryddodling i mitt kök.

Bildkälla: Shutterstock

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen Helenas hem & trädgård, berättar att det går utmärkt att börja sin kryddodling redan nu.

När kan man odla kryddor?

Har man bra belysning kan man pröva att odla exempelvis basilika, timjan och oregano redan nu. Annars är det bättre att vänta någon månad till mars-april.

– Såtiden och utvecklingstiden varierar på de olika sorterna. Men man kan ju köpa färdiga gärna EKO odlade kryddor i växt eller matbutiken. Plantera om dem i större krukor, säger Helena Mattsson till Newsner.

Skiljer sig skötseln åt beroende på vilka kryddor det handlar om?

– Ja till exempel basilika är väldigt törstig och känslig för kyla och drag från fönster. Den kan planteras i vanlig blomjord medans många andra örter till exempel timjan och rosmarin trivs bäst i jord som är sandblandad. Man kan köpa jord för exempelvis ”medelhavsväxter” till dem, säger Helena.

De vanligaste kryddor att odla är basilika, timjan, oregano, rosmarin, dragon, gräslök och persilja. Men det går utmärkt att vidga sina vyer och testa på andra kryddor också.

Helena Mattsson är Newsners trädgårdsexpert och driver bloggen Helenas Hem och Trädgård. Foto: Privat

Det viktigaste att tänka på är att man placerar dem i ett fönster som vetter mot söder, så de får så mycket ljus som möjligt. Gör man inte det riskerar man att få ett sämre resultat, och i värsta fall kan plantorna tyna bort.

Läs fler av Helenas trädgårdstips via den här länken

Även fast odla kryddor inte är den mest avancerade formen av odling finns det några vanliga misstag som många gör.

Att tänka på när man odlar kryddor

Helena berättar att ett vanligt misstag är bevattningen.

– Det är vanligt att man vattnar dem för mycket och basilikan för lite. Tänk på att när man skördar så ska man toppa  kryddan man tar inte bara bladen. På så vis bryter plantan nya skott och förgrenar sig. Basilika är väldigt lätt att föröka genom ett toppskott som man kan sätta i vatten. Rötter kommer fort och vips kan man plantera ännu en planta. Man kan inte ha för mycket basilika, säger Helena till Newsner.

Bildkälla: Shutterstock

Att odla kryddor kräver tålamod och kärlek. Jag har tänkt att odla tillsammans med några vänner för att göra det roligare, och varför inte se om det finns några vänner till dig som kanske vill odla med dig?

Samtidigt behöver man inte alltid bara köpa nya saker för att se till att odlingen ska få ett bra resultat.

Tipset: Använd plastfolie vid kryddodling

Helena tipsar om att använda två små enkel sak som plastfolie och plastpåsar.

– Man kan täcka frösådderna med plastfolie eller påse som man gör många små hål i för att behålla fukten. Återanvända tex. plastaskar från druvor eller tomater att så i. Fungerar som ett litet mini-drivhus. Glöm ej att göra hål i botten, säger Helena Mattsson.

Glöm inte att läsa fler tips för din trädgård på Helenas blogg via den här länken!

Det här måste jag bara testa med min egen kryddodling i vår. Om du också tycker det här var bra tips, dela gärna vidare artikeln!