Det är inget vanligt övergångsställe: På Island stoppas fartdårarna av detta geniala hinder

Det fanns en tid när bilar inte fanns över huvud taget. Sedan följde en tid när bilar puttrade fram i närmast gångfart. Och sedan, från den punkten, har utvecklingen gått i otroligt hög fart. Snabbare och snabbare bilar, häftigare och häftigare… och, tyvärr, farligare och farligare.

Jag tror väl till exempel att de flesta av oss har någon fartdåre i kvarteret som brukar blåsa förbi långt över vad regelverket tillåter. Faran är ständigt överhängande, många är de föräldrar som fruktar för sina barns säkerhet – så på Island, där bestämde man sig för att göra något åt saken.

Det var närmare bestämt i det lilla fiskesamhället Ísafjörður, med knappt 3 000 invånare, som man tröttnade på bilister som körde för fort.

Man tillsatte därför en projektgrupp som fick i uppgift att lösa problemet – och de vände sig i sin tur mot befolkningstäta New Delhi i Indien.

Tillbaka kom de med en genial idé.

Bildkälla: Facebook

Mitt på vägen, i de centrala delarna av staden, bestämde de sig nämligen för att installera ett tredimensionellt övergångsställe.

Istället för att bara se de vanliga, vita ränderna på asfalten skulle bilisterna uppleva det som att blocken hängde i luften… och blockerade vägen.

Denna synvilla skulle på så sätt tvinga bilisterna att bromsa in – och sänka farten!

Bildkälla: Facebook

Idén kom upp på ritbordet tidigare i höstas.

Transportstyrelsen och polisen var dock inte sena med att godkänna det tredimensionella övergångsstället – och nu är det på plats.

Smart, eller hur?

Bildkälla: Facebook

I det här videoklippet kan du se mer av hur övergångsstället fungerar.

Visst ser det ut som blocken hänger i luften?!

Titta här:

Tycker du att det här borde införas i Sverige också? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

Och du, om du tycker att det var fiffigt så får du mer än gärna dela vidare den smarta uppfinningen till dina vänner på Facebook.