Det avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa

Du tänker kanske inte på det när du kissar – men ditt urin kan faktiskt vara en indikation på hur du mår.

Färgen på ditt kiss kan berätta din kropp har brist på något, och i vissa fall kan kisset också avslöja om du har en sjukdom.

Dessa 11 färger nedan är bra att ha koll på, skriver Prevention.

Transparent

Förklaring:

Du har förmodligen druckit väldigt mycket vätska nyligen. Kanske lite för mycket! Vatten är visserligen nyttigt för dig, men om ditt kiss blir helt genomskinligt kan det betyda att du dricker för mycket.

Ljusgul

Förklaring:

Detta är en helt normal färg. Ljusgult kiss betyder att du har en bra vätskebalans i kroppen.

Gul

Förklaring:

Även detta är en helt normal färg.

Mörkgul

Förklaring:

Mörkgult kiss är normalt, men du kan möjligtvis behöva dricka lite mer. Om det finns en naturlig anledning till att du inte druckit på länge, till exempel om du kissar första gången på morgonen, så finns det ingenting att oroa sig för.

Honung

Förklaring:

Din kropp behöver mer vätska! Försök att dricka lite mer vatten.

Brun

Förklaring:

Om din urin har en brunaktig färg kan detta innebära att du ätit mycket bönor, rabarber eller någon typ av medicin.

Men brunt urin kan också vara ett tecken på leverproblem eller vätskebrist. Om du dricker tillräckligt med vatten och ändå har denna färg på urinen bör du kontakta en läkare.

Röd

Förklaring:

Rött kiss kan bero på många olika saker. Om du nyligen ätit rödbetor, blåbär eller något annat med starkt röd färg så är det ingen fara. Då är det helt normalt att kisset blir rött.

Men om du inte ätit något annorlunda kan den röda färgen indikera blod i urinen – och då ska du alltid kontakta en läkare.

Orange

Förklaring:

Om du har ätit mycket orangefärgade livsmedel som hjortron, betor, morötter eller liknande kan detta resultera i en orange färg på ditt kiss. Vissa typer av mediciner eller vätskebrist kan också vara orsaken.

Men en mörk orange färg kan också bero på sjukdom, som om du inte hittar någon annan naturlig anledning bör du kontakta en läkare.

Grön

Förklaring:

Grönt urin är mycket ovanligt, men det förkommer. Ibland efter att man ätit mat som färgats eller vid intag av vissa mediciner. Om du inte kan hitta någon förklaring till din gröna urin, ska du definitivt konsultera en läkare.

Skummande/bubbligt

Förklaring:

Att ditt urin skummar eller bubblar behöver inte vara farligt. Det kan dock vara ett tecken på att du har för mycket protein i kroppen. Om ditt urin ofta skummar bör du rådfråga en läkare för att utesluta att det beror på någon sjukdom.

Grumligt

Förklaring:

En grumlig urin indikerar att den innehåller fosfater som kan vara ett resultat av njursten. Om din urin är grumlig under några dagar kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion, och då bör du uppsöka en läkare. Grumlig urin uppkommer ofta i samband med en stark lukt och att du ofta måste gå på toaletten.

Från och med nu ska jag alltid ha koll på färgen på mitt kiss.

Jag visste faktiskt inte detta innan, och det finns säkert fler där ute som skulle vilja veta att man kan upptäcka sjukdomar när man går på toaletten. Dela gärna vidare denna viktiga information till dina vänner!

Publicerad av Newsner Knep

 

Läs mer om...