Det händer med din kropp när du dricker grönt te varje dag.

En kopp te är aldrig fel, enligt mig. Och får jag välja framöver så kommer jag helst att dricka grönt te. Grönt te är äkta te som inte är oxiderat och bladen har använts i dryck i tusentals år. Liksom många andra traditionella produkter sägs grönt kunna förebygga och lindra en del sjukdomar. Grönt te innehåller nämligen höga halter av antioxiderande polyfenoler, som är bra för en mängd saker. Så tveka inte om du vill förbättra hälsan – drick grönt te minst en gång om dagen!  

1. Du lever längre.

Naturligtvis ska vi alla att dö så småningom. Det är oundvikligt. Med dricker du grönt te dricker löper lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och det är rimligt att det också hjälper dig att leva längre. En studie på 40,530 japanska vuxna vid universitetet i Tokyosom drack mycket grönt te (5 eller fler koppar per dag), visade sig att teälskarna löpte betydligt mindre risk att dö under den 11 år långa undersökningen. En annan studie på 14,001 äldre japanska personer i åldern 65-84 år fann att de som drack mycket grönt te löpte 76% mindre risk att dö under den 6-åriga studieperioden.

2. Minskar risken för stroke.

Du kan med fördel dricka både två till tre koppar grönt te om dagen, om du vill minska risken för ”tyst stroke”, som drabbar mer än var tionde person över 60 år i Sverige. De kraftfulla antioxidanterna i teet skyddar kärlen, enligt en studie av japanska forskare. De undersökte hjärnan hos nästan 600 personer över 50 år och deltagarna fick också lämna uppgifter om vikt, alkoholvanor och om sin hjärthälsa. Men de fick också uppge hur mycket grönt te de drack varje dag. De som drack mycket te hade betydligt lägre risk att få små blodproppar i hjärnan, visade studien.

3. Grönt te skyddar mot diabetes.

I asiatiska huskurer har man använt grönt te mot diabetes i många hundra år. Det är speciellt ett ämne i grönt te, en garvsyra som fått namnet EGCG. EGCG är en kraftfull antioxidant och skyddar kroppens celler, men den kanske också både kan linda och bota typ 2 diabetes. En svensk studie från 2008 visade på att två-tre koppar grönt te dagligen skyddar mot diabetes.

4. Kan motverka cancer.

Antioxidanten EGCG, som finns i grönt te, tros ha många positiva hälsofördelar. En metanalys från 2006 vid University of Minnesota visar att kvinnor som drack grönt te hade 22% lägre risk att utveckla bröstcancer, den vanligaste cancerformen hos kvinnor. I en annan studie gjord av amerikanska och japanska forskare, injicerades möss med ett nanokmplex av EGCG-molekylen och Herceptin, som är ett läkemedel mot cancer. De visade sig att EGCG-molekylen var mer effektivt för att minska tumörtillväxten hos mössen, jämfört med om bara Herceptin injicerades.

Foto: Flickr/Kanko

83154603_66c49343e2_o

5. Du blir smartare.

Grönt te innehåller koffein och skyddar hjärnceller från att dö och är bra för att kroppen när den behöver återställer skadade hjärnceller. Koffein får även hjärnan att jobba snabbare, enligt studier från universitet i Barcelona. Men grönt te innehåller inte bara koffein, du får även i dig aminosyran L-theanine när du dricker en kopp, som skapar alfavågor i hjärnan, vilket bidrar till att man tänker klarare och blir mer produktiv, enligt vissa forskare.

6. Bränner fett och kan minska midjemåttet.

Alla vet nog att en hälsosam kost och motion är receptet för viktminskning. Men det lär inte skada att kombinera det med grönt te. En undersökning utförd av schweiziska forskare visade att en daglig dos av 300 mg EGCG (antioxidanten i grönt te) tillsammans med en måltid gav en 33-procentig ökning av fettförbränning som varade i två timmar efter måltiden. Flera andra studier, däribland denna av thailändska forskare, har visat att konsumtion av grönt te kan hjälpa överviktiga människor att förbränna fett, speciellt kring buken.

7. Grönt te är bra för tänderna.

Antioxidanten EGCG igrönt te kan hämma tillväxten av bakterier och vissa virus. Studier från Japan kan minska risken för infektioner och leda till bättre tandhälsa, en lägre risk för karies och minskad risk för dålig andedräkt.

Håll med om att te verkar vara rena universaldrycken. Jag dricker det inte så ofta, men efter att ha sett detta kommer jag sätta på tekokaren betydligt oftare. Dela gärna vidare denna lista till din familj och vänner om du tycker att dom borde upptäcka detta också.