Detta händer i kroppen om du äter ost varje dag – det är bättre än du tror

Många skulle säga att ost är bland det godaste som finns. För egen del föredrar jag att äta ost på fler sätt än bara på frukostmackan, exempelvis genom att bjuda på en god brieost när jag får besök.

Att äta ost är inte bara gott, utan det kan även vara bra för din kropp.
Newsner expert Elin Karnstedt, som är legitimerad dietist, berättar om flera hälsofördelar med att äta ost varje dag.

Bildkälla: Shutterstock

Det finns få saker som jag gärna undviker att ha ost till. På frukostmackan passar en skiva perfekt och i matlagning kan det verkligen höja måltider till nästa nivå.

Oavsett om det handlar om en vanlig hushållsost, gorgonzola, mozzarella eller keso använder jag det mer än gärna dagligen – och det inte bara för att det är gott.

Hälsofördelar med att äta ost

Ost kan dessutom vara väldigt bra för din kropp av flera olika anledningar.

Ost är generells ett näringstätt livsmedel. Det har ett högt innehåll av tillgängligt protein samt mineralen kalcium. Själva näringssammansättningen varierar däremot något beroende på ostsot, dels gällande fetthalt och dels gällande proteinhalt.

– Genom att välja en ost med lägre fetthalt minskar du intaget av mättat fett samt får i dig mer kalcium och protein, då dessa ämnen ligger högre i osttyper med lägre fetthalt, säger Newsners expert tillika legitimerad dietist Elin Karnstedt.

Så varför är egentligen ost bra för kroppen?

Det är viktigt att tänka på att ost precis som med många andra livsmedel inte är bra i allt för stora mängder. Livsmedelsverket har enligt Newsners expert Elin Karnstedt inga specifika rekommendationer för specifikt ost, men däremot finns rekommendationer avseende dagligt intag av kalcium.

– För en vuxen person ligger denna nivå på 800 mg kalcium per dag. Detta motsvarar 6-7 dl berikad mjölk-, eller växtbaserad dryck per dag. Om man enbart räknar i ost blir det ganska många skivor, 11-12 skivor hårdost per dag. Då får man kanske istället tänka till i avseende innehåller av mättat fett, säger Elin till Newsner.

Bygger upp immunförsvaret

Ost innehåller generellt mycket protein, som är viktig för kroppens celluppbyggnad och immunförsvar.

Protein i sig är en mikronutrient som innehåller både vitaminer och mineraler. I ost finns framför allt kalcium och vitamin B12 och även zink och selen. Samtliga av dessa saker ser till att stärka immunsystemet.

Bildkälla: Shutterstock

Men vissa ostar innehåller mer saker än andra. Exempelvis hårdostar som görs på opastöriserad mjölk, så som comté och vissa gruyéresorter, innehåller massvis av vitaminer, mineraler och aminosyror.

Det är däremot viktigt att tänka på att ost inte behöver vara lösningen för ett bättre immunförsvar för alla.

1177 skriver att exempelvis gravida kvinnor, äldre sköra människor eller personer med nedsatt immunförsvar, så som de som tar läkemedel som hämmar immunförsvaret i samband med cancerbehandling eller efter transplantation, har lättare att drabbas av listeriabakterien. För att undvika denna rekommenderas man därför att undvika ost gjord på pastöriserad mjölk.

Bra för skelettet

Kalcium och vitamin B12 finns det mycket av i ost.

Bildkälla: Shutterstock

Kalcium och vitamin D bidrar tillsammans till mineralisering av skelettet. Vitamin B12 är även viktigt att få i sig för cellernas ämnesomsättning och för att kroppen ska kunna skapa blodkroppar.

Bidrar till god tandhälsa

Precis som principen med mineralisering av skelettet så kan ost även bidra till att hålla tänderna fräscha.

– I och med det höga kalciuminnehållet så är ost ett livsmedel som kan medverka till en god tandhälsa, säger Newsners expert Elin Karnstedt.

Visst finns det många skäl till att njuta av en riktigt god ost till både frukost och middag? Men inte visste jag att det kunde vara så pass bra för kroppen i rimliga mängder.

Dela gärna vidare artikeln med dina vänner och familj så de också för veta fördelarna med att njuta av lite ost om dagen!