Efter att ha läst detta kommer du aldrig att lägga papper på toalettringen igen.

Efter att ha läst detta kommer du aldrig att lägga papper på toalettringen igen.

Offentliga toaletter kan verkligen vara riktigt snuskiga. Vem har inte varit med om att öppna toalettdörren och sekunder senare insett hur ofräscht det är? För att inte tala om alla människor som tidigare suttit på den där toalettstolen och gjort sina behov… Lösningen verkar självklar: Lägg några bitar toalettpapper på sätet så har du åtminstone en barriär mellan kroppen och alla otäcka bakterier. Förhoppningsvis kan de där papperslagret rädda dig, eller? Nja, det är nog dags att tänka om. Enligt infektionsspecialister är det faktiskt helt meningslöst att lägga papper på toalettringen. I själva verket ökar det risken för att komma i kontakt med bakterier.

Sanningen är att du aldrig borde lägga toalettpapper på sitsen igen. Även om många tror att offentliga toaletter kryllar av bakterier och tarmsjukdomar, så är faktiskt den moderna toaletten designad för att förhindra just detta.

huden3
Wikipedia

Bakterierna kan inte spridas via hudkontakt på det viset, vilket gör att toalettsitsen i sig inte utgör någon fara. I själva verket fungerar huden på våra rumpor som ett effektivt skydd mot bakterier, enligt forskarna.

– Toalettsitsar för inte över några infektioner – du får inte någonting, berättar William Schaffner, professor och infektionssjukdomsspecialist vid Vanderbilt University Medical Center, till Huffington Post.

Det kan också vara en bra idé att tänka efter en gång extra innan du börjar placera ut papper på toalettsitsen. Många glömmer nämligen att stänga locket när de spolar på toaletten, vilket kan leda till att bakterier sprider sig runt omkring på toaletten.

För tvärtemot toalettsitsen så är pappret en idealisk mötesplats för alla typer av bakterier, som lätt fastnar där. Tar du i detta papper med dina fingrar och sedan rör vid exempelvis ansiktet, så kan du få bakterierna in i kroppen.

huden1
Twitter/newspip

Samma sak gäller för kranen och handtorken på toaletten. Kranen används av människor som just avslutat ”sin verksamhet”, vilket gör den till en grogrund för bakterier.

huden2
Twitter/ WomensHealthMag

Studier har även visat att elektriska handtorkar också sprider mycket mer bakterier än exempelvis pappershanddukar. Handtorkar tenderar att sprida bakterier upp till 1,8 meter från utblåset.

huden5
Twitter/HBaalmann

att tvätta händerna noggrant. Enligt forskarna kan det minska risken att få magsjukdomar med 50 procent.

Så, vad kan man göra för att minimera riskerna för att bli sjuk i samband med ett toalettbesök?

Det bästa tipset för att undvika bakterier är tvätta händer ordentligt. Enligt forskare kan det minska risken att få magsjukdomar med runt 50 procent.

Dela gärna vidare detta tips om du känner någon som borde få veta detta. Förhoppningsvis kan det rädda fler från att bli sjuka!