Elbolagets varning: Därför ska du aldrig lämna plastflaskor i bilen en varm dag

Har du någon gång lagt en vattenflaska i bilen en varm sommardag, kört iväg, parkerat och klivit ur… men råkat glömma kvar flaskan i bilen?

Ganska harmlöst, tänker säkert de flesta – men faktum är att det kan vara riktigt farligt.

Det konstaterar elbolaget Idaho Power, som nu går ut och varnar allmänheten för riskerna med att lämna vattenflaskor i bilen under varma dagar.

Bildkälla: Shutterstock

Det är i ett videoklipp på Facebook som elbolaget Idaho Power berättar om farorna som kan uppstå om man glömmer kvar de där halvfulla vattenflaskorna av plast i bilen under en tid.

Faktum är nämligen att flaskorna kan orsaka bränder – något som elbolagets egen batteritekniker Dioni Amuchastegu faktiskt var nära att råka ut för.

– Jag tog en tidig lunch och satt i lastbilen när jag råkade se i ögonvrån att det kom rök. Jag vände mig om och såg att solstrålarna bröt igenom en vattenflaska och höll på att sätta eld på sätet, säger Amuchastegu i klippet.

Bildkälla: Idaho Power/Facebook

Principen är ungefär densamma som med ett förstoringsglas.

En plastvattenflaska med klar vätska kan fungera som en lins som koncentrerar solens energi på en viss punkt – vilket i sin tur kan skapa så pass mycket värme att en brand sätts igång.

– Vi testade igen och mätte upp värmen, jag kommer inte ihåg exakt hur mycket det var men vi hade en termometer och det var extremt varmt. Jag menar, det var varmt nog för att börja bränna hål i sätet. Det är inget du riktigt räknar med, säger Dioni Amuchastegu i klippet.

Bildkälla: Idaho Power/Facebook

Samtidigt är det viktigt att dricka mycket vatten när det är varmt, så Idaho Power delar med sig av ett lika enkelt som självklart tips att ta med sig.

– Alla bär runt på vattenflaskor. Så om du har en i bilen, se till att hålla den undan från solen, säger Richard McKinnies i klippet.

I det här videoklippet, som har setts över 50 000 gånger, visar elbolaget hur illa det kan gå:

Det här hade jag ingen aning om, men det är lika bra att lägga varningen på minnet direkt innan olyckan är framme.

Tveka inte att dela vidare den viktiga informationen till dina nära och kära så de också blir medvetna om de farliga riskerna!