En man äter 2 matskedar kokosolja om dagen i 60 dagar. Då händer detta med hans hjärna.

Den amerikanske läkaren Mary Newport har på senare år orsakat stor uppståndelse inom forskarvärlden. Anledningen? Hon förespråkar kokosolja som ett hemligt vapen mot Alzheimers. Och om hon har rätt kan det revolutionera behandlingen av hjärnsjukdomar.    

Skarmavbild 2016-04-26 kl. 12.10.55

Doktor Mary Newport har en personlig koppling till Alzheimers. Hennes make Steve drabbades nämligen av sjukdomen för 15 år sedan. Hon beskriver hur symtomen kom gradvis.

Ibland hittade hon hushållsredskap i fel lådor och det hände att Steve glömde bort hur man öppnade kylskåpet. När Mary väntade på ett samtal och frågade om någon hade ringt, kunde Steve inte minnas om han pratat i telefonen.

Skarmavbild 2016-04-26 kl. 12.18.27

Steve började att ta mediciner för att bromsa förloppet, men biverkningarna beskriver Mary som ”fruktansvärda”. Steve blev deprimerad och nedstämd. Fysiskt sätt var han fortfarande i toppform. Han arbetade hela dagarna i sin trädgård, men var ändå sorgsen och kände sig nere.

Mary blev allt mer desperat. Hon läste flera studier på området och hittade några hon fastnade för. Hon började framför allt intressera sig för forskning kring medellånga triglycerider (en typ av fett), som omvandlas i levern till ketonkroppar. Ketonkropparna hjälper hjärnan att producera energi, något som är speciellt viktigt vid alzheimerutveckling där tillgången på glykos blir begränsad till vissa delar av hjärnan.

olja1

Eftersom kokos var den medellånga triglycerid som var enklast att få tag på, och eftersom hon kände att hon inte hade något att förlora på att testa, började hon ge sin make kokosolja. Hon experimenterade och gav Steve två matskedar kokosolja, en på morgonen och en på kvällen.

Skarmavbild 2016-04-26 kl. 12.39.29

Redan efter 60 dagar märkte Mary att maken blev mycket bättre. Steve kändes märkbart klarare, blev mer pratsam och hade närmare till ett leende. Ett år senare var han som en ny person. Även om han glömde bort ord ibland, så började han känna igen folk som hade tycktes ha glömt bort. Han blev bättre på att koncentrera sig, var mer alert och kände att livet började komma tillbaka.

Tre teckningar av parets klocka visade att någonting förändrats.

”Just nu är vi bara glada över de framsteg Steve gör. Och om det Alzheimer verkligen kan bromsas av kokosolja, är det värt vartenda gram”, förklarade Mary.

Skarmavbild 2016-04-26 kl. 12.47.22

Mary gjorde en fallstudie på sin man och presenterade sina resultat. Debatten blossade upp ordentligt och många följde efter och testade kokosolja på sina anhöriga med Alzheimers. Förvånansvärt många upptäckte också att det faktiskt hjälpte och det väckte även en diskussion om hur viss kost påverkar hjärnsjukdomar.

Skarmavbild 2016-04-26 kl. 12.54.46

Även om det behövs mycket mer forskning på området, så visade Mary att kokosolja är ett ämne där det finns indikationer på att det kan ha betydelse vid Alzheimers. Steve positiva erfarenheter från kokosolja är dock fortfarande sällsynt enligt många forskare, och det kan givetvis vara så att Steve var ett exceptionellt sällsynt fall. Det ska också sägas att det inte finns några vetenskapliga bevis för att kokosolja botar Alzheimers.

coconut

Men tack vare kokosoljan visade alltså Steve prov på förbättring och Mary är övertygad om att det kan hjälpa vissa personer med Alzheimers.

loving1

Tyvärr gick Steve bort i januari 2016, men paret fick i alla fall många värdefulla år tack vare att de vågade prova något nytt. Här under kan se du ser mer om parets historia.

Jag säger absolut inte att detta fungerar för alla och självklart ska man ha ett kritisk öga när man läser om ”mirakelkurer”. Men jag tycker ändå Marys och Steve historia är värd att lyfta fram, för det visar att forskarna kanske inte alltid vet vad som är rätt för just dig och dina anhöriga.