Erik Videgårds attack mot svenska folket – misstagen alla gör i köket dagligen: ”Låt bli…”

Erik Videgård, 63, är en av Sveriges mest kända tv-kockar. I en intervju med Godare berättar han om olika fel som svenskar gör hemma i sina kök – misstag som han blir helt tokig på.

– Alla får göra som de vill men det finns smarta sätt och det finns sätt som inte är så bra, säger stjärnkocken till Godare.

För den som inte arbetar med mat eller i ett proffskök är det inte så enkelt att hålla reda på alla knep och smarta ”hacks” som finns när det kommer till livsmedel och olika redskap.

Många av oss gör, helt ovetandes, flera fel och missar varje dag. Har saker på fel platser, behandlar verktyg och maskiner på ett ohållbart sätt och använder fuskråvaror.

Läs mer: Erik Videgård om olyckan utanför rampljuset – tittarfavoritens bakslag: ”Välter in i…”

Tv-kocken och krögaren Erik Videgård, känd från bland annat ”Nyhetsmorgon”, synar våra bluffar. I en intervju med Aftonbladets matsajt Godare berättar han mer om saker som han hatar att folk gör i köket.

Erik Videgård
Kocken och krögaren Erik Videgård. Foto: Marcus Ericsson/TT

”Luktar och smakar svavel”

En av sakerna han inte alls uppskattar – som han tidigare pratat om i TV4 – är vitlökspressar. Han fullkomligt hatar redskapet och tycker att det är värdelöst. Han förstår helt enkelt inte varför folk använder dem.

– När man pressar vitlöken frigörs svavelämnen. Det luktar och smakar svavel. Om du använder ett rivjärn får du drag i vitlökssmaken, sa han i ”Nyhetsmorgon”.

För att statuera ett exempel tog han vitlökspressen som låg i studioköket och slängde den i soptunnan.

Men det finns många andra grejer som Videgård också stör sig på.

Bland annat häpnar han över att människor lägger sina knivar i diskmaskinen – det förstör nämligen eggen och gör kniven slö.

– Man får slöa och fula knivar. Man ska handdiska knivarna, det gör du direkt efter att du har använt dem. Diska, torka och häng dem i en magnet på väggen eller i ett knivställ. Inte i en låda tillsammans med andra knivar för då ligger de och skaver mot varandra. Det är farligt, risken är mycket större att du skär dig på en slö kniv än på en vass. Diskmaskiner och knivar får aldrig mötas, säger han.

Förvara inte kryddor vid spisen

En annan sak han pratat om tidigare i ”Nyhetsmorgon” är det faktum att folk tenderar att köpa färdigmalen peppar i burk.

– Vad man absolut inte ska göra det är att ha finmalen, till exempel, svartpeppar. Det är ju DAMM. Det är damm. Det kan man inte använda till någonting egentligen, sa han i programmet och blåste bort pepparn som han hade med till studion.

Han säger också att man inte ska förvara sina kryddor i närheten av spisen, vilket många gör.

– Man ställer gärna sina kryddor i ett skåp ovanför spisen. Men värmen gör att de tappar all smak. Man använder dessutom färdigmalda kryddor som har stått alldeles för länge. Om de inte smakar någonting då gör de ingen nytta. De ska stå mörkt i skafferiet, konstaterar han.

En annan produkt som många förvarar på fel ställe är tomater. En hel del har tomater i kylskåpet, men det är helt fel enligt stjärnkocken.

De ska inte stå svalt, för då tappar de all smak. Visst, de håller längre. Men är det värt att offra all smak för hållbarheten?

Videgård vidhåller att tomater ska vara ute i rumstemperatur.

”Alla får göra som de vill”

Han bjuder på ett sista tips. Folk som envisas med att grilla sina hamburgare uppmanas att sluta med det.

Grillar man köttet på ett galler så rinner fettet ut och kan bilda eldslågor som slår upp. Maten kan också få en för bränd smak. Dessutom tenderar köttet att bli torrt.

I stället uppmanar han alla att steka sina burgare, för att de ska vara saftiga. Vill man ändå använda grillen går det bra så länge man tillagar hamburgarna på en plåt.

Erik Videgårds hand
STOPP! Erik Videgård har upptäckt många fel och brister i folks köksvanor. Foto: Instagram

Erik Videgård är medveten om att folk kommer att ha svårt med att anpassa sig till hans råd. Då får det stå för dem.

– Alla får göra som de vill men det finns smarta sätt och det finns sätt som inte är så bra. Det är upp till var och en hur man vill göra, om man vill ha dåligt smakande mat men det är synd tycker jag, säger han till Godare.

Här fick vi massvis med smarta tips från stjärnkocken. Tack för maten, Erik Videgård.