Experten Frida Ramstedt tipsar – 5 enkla knep som gör ditt hem redo för våren

Städa ut vintern och ta in våren i ditt hem.

Inredningsbloggaren, trendspanaren och föreläsaren Frida Ramstedt delar med sig av sina bästa tips!

Trots att vi fortfarande är inne i årets första månad längtar en del av oss till våren redan nu. Och många är sugna på en nystart när en ny säsong tar sin början.

När solens strålar letar sig in upptäcker vi att våra fönster är smutsiga och att våra mustiga färger på kuddarna inte alls är så fina längre. Det är helt klart dags att fräscha upp ditt hem. Hur gör man det egentligen på bästa sätt? Vi bestämde oss för att ta hjälp av bloggaren, trendspanaren och föreläsaren Frida Ramstedt.

Hon driver bloggen Trendenser som är en av Sveriges äldsta, största och mest lästa blogg om inredning och design.

Frida Ramstedt är också aktuell med boken Handbok i inredning och styling.

Inredningsbloggaren Frida Ramstedt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Här listar Frida sina bästa fem tips för att göra hemmet redo för våren.

Storstäda
Det finns inget hem som inte känns mer hemtrevligt och vårfräscht efter en rejäl storstädning. Då menar jag inte den vanliga veckostädningen utan ett rejält rens. Ett tips är att göra det till ett projekt som sträcker sig över tid istället för att försöka riva av allt på en dag. Skriv ett tvåveckorsschema och gör en grundlig storstädning av allt och passa på att rensa i allt från bokhyllor till besticklådor. Känslan efteråt är oslagbar. 

Släpp in ljuset
På samma sätt som vi byter till en tunnare jacka när vi går mot vår och varmare tider så brukar man vilja byta hemmets textilier till lättare och skirare material på vårkanten – inte minst för att få in dagsljuset som vi brukar längta så mycket efter såhär års. Har du stora möbler som skymmer ljusinsläppet från fönsterna kan en ommöblering också hjälpa till för att få in mer solljus i bostaden. Se också över vilka krukor och växter du har i fönstren.

Foto: Shutterstock

Ersätt julbelysningen
När julen dansat ut och julstjärnorna och adventsljusstakarna med den så brukar fönsterpartierna gapa mörka och tomma hos väldigt många tills det naturliga ljuset kommer ikapp. Se till att du har tillräckligt med belysning i varje rum, inte minst fönsterlampor och mysbelysning. Man brukar säga att varje rum behöver mellan 5-7 lampor. Har du det? 

Byt mattor
Ett enkelt trick för att skapa stor förändring i ett rum är ju att måla en vägg, men det kan man ju inte göra varenda år. Däremot är det många som missar rummets femte vägg – golvet! Att alternera olika mattor mellan säsongerna kan gör enorm skillnad och skapa förändring i ett rum. Exempelvis kan man ha en varmare mjukare på vintern för att minska kalldraget på golvet och en ljusare modell på våren för att reflektera ljuset. Du kanske till och med har möjlighet att kasta om och byta mattor mellan rummen så du slipper köpa nytt? 

Foto: Shutterstick

Ta in levande växter
På våren kan man dels passa på att ta skott på sina krukväxter och driva upp nya plantor men också ta in kvistar från naturen som får vackra blommor efter några veckor i en vas.

Foto: Shutterstock
Foto: Bodil Bergqvist

Vill du ha ännu fler inrednings- och designtips av Frida Ramstedt? Besök gärna bloggen trendenser.se eller Fridas Instagram @trendenser.