Experten varnar: Så upptäcker du om din matlåda är giftig

Att ta med matlåda till jobbet har många fördelar: du sparar pengar och minskar dina utgifter, samtidigt som du inte behöver ägna massa tid åt att gå ut och köpa lunch.

Men det kan också vara direkt farligt. Många typer av matlådor innehåller nämligen gifter som du kan få i dig när du värmer maten i mikron.

Släng en blick i lunchrummet på jobbet och du kommer med största säkerhet notera att många förvarar sin medtagna lunch i plastlådor. Det är enkelt och behändigt – men vad många svenskar inte har en aning om är att det kan vara livsfarligt.

Många plastförpackningar är inte anpassade för att värmas upp till höga temperaturer. När du värmer mat i dem finns därför risken att farliga gifter frigörs från plasten och vandrar till maten så att du får i dig dem när du äter.

Kettil Svensson, toxilog på Livsmedelsverket och expert på plaster, förklarar hur du upptäcker om din matlåda är säker eller giftig.

– Man ska framförallt välja en matlåda som har en märkning för att den klarar diskmedel, det vill säga ett märke med ett glas och en gaffel, samt märkning för mikrovågsugn eller höga temperaturer, säger Kettil Svensson till GP.

Märkning för höga temperaturer avslöjas av att plastförpackningen ofta har en symbol formad som en trekant av pilar, med en siffra i mitten.

Siffran står för vilken sorts plast produkten är gjord av och hur den klarar värme – och plasten särskiljs genom 7 olika typer. Om förpackningen har siffran 1 eller 5 så är det allra lägst risk för att du får i dig gifter.

Men den bästa metoden av alla – det är att lägga upp maten på en tallrik innan du värmer den, eller att använda en giftfri matlåda i glas.

Sprid gärna vidare så fler inser farorna med matlådor av plast och risken att få i sig farliga gifter!