Få fart på plantorna: 7 superväxter du kan odla inomhus i vinter

Nu när vi är mitt i vintern kan våren och sommaren kännas otroligt långt bort. Jag drömmer om att få påta i trädgården ute på landet, att få odla mina egna grönsaker. I nuläget känns det aningen otänkbart. Men misströsta inte — det finns massor av grönsaker, kryddor och örter du kan odla inomhus mitt i vintern.

1. Champinjoner

Det är inte särskilt svårt att odla champinjoner inomhus, tro det eller ej. Idag finns det även färdiga odlings-kit för svamp. Det är viktigt att ställa din odlingslåda i sval rumstemperatur som inte är varmare än 21 grader. Vattna din odling sparsamt. För att champinjonerna ska börja växa behöver de ha mörker. Lägg lock på din låda och vänta två till tre veckor — då kan du börja se din första skörd. Efter ett par skördar minskar mängden tyvärr för varje gång.

Foto: Flickr

2. Dill

Vilken tur att det är enkelt att odla sin egen dill under vintern! Det är ju så himla gott. Det ända du behöver är dillfrön och en kruka med fuktig jord.

Foto: Pixabay

3. Pak Choi

Denna härliga kålsort är ett syskon till kinakålen. Det är inga konstigheter vad gäller att odla den här sorten inomhus i kruka. Skörda den gärna när bladen är små för att få ut den godaste smaken. Pak Choi används ofta i asiatisk matlagning och den har en aningen mild smak. Möjligheterna är nästintill oändliga när det kommer till vad du kan laga med den här kålen.

Foto: Wikimedia Commons

4. Rädisa

Det här är verkligen en grönsak som du med fördel kan äta hela växten av. Bladen är mycket goda att ha i sallad eller annan typ av matlagning. Det du behöver för att odla den här växten är frön, en kruka som rymmer fyra liter och en ordentligt fuktig jord.

Foto: Public Domain Pictures

5. Chili

Den här starka härligheten finns i många olika sorter och de är olika starka. Det är därför bra att verkligen kolla upp det innan så att du inte odlar en sort som är alldeles för stark. Chilifrukten behöver mycket plats så använd dig av små krukor att odla i där du häller i odlings-jord.

  • Lägg sedan i en – två frön i varje kruka. När du har petat ner fröna i krukan häller du på lite mer jord och sprayar med en vattenflaska. Fördelen med att använda få plantor i varje kruka är att det blir lättare att plantera om sedan när de behöver plats. Då riskerar du inte att skada plantan när den har fått gro till sig.
  •  Sätt plastfolie över krukorna och ställ krukorna på fönsterbrädan.
  • I början, när chilin har sin gro-period vill den ha värme. Det bör inte vara under 20 grader utan gärna upp emot hela 25 grader.
  • När du märker att plantan börjar sticka upp ur jorden är det dags att ta bort plasten.

Har du ingen spray-flaska är det dags att skaffa en nu. Det är det perfekta sättet för att vattna din chiliplanta. Tänk på att nästan låta plantan torka ut mellan vattningarna för att inte riskera att växten får för mycket vatten.

Foto: Wikimedia Commons

6. Vitlök

För att odla hela vitlökar krävs lite mer än att endast göra det inomhus. Dock är det inte endast själva vitlöken du kan äta utan blasten är väldigt god att ha i matlagningen och den är enkelt att odla inomhus. Du behöver bara en liten kruka och en vitlöksklyfta.

Foto: Pixabay

7. Stevia/Sötflockel

Den här söta örten kallas i folkmun för stevia men den har även namnet sötflockel. Den är använd för att söta med då den kan vara upp till 30 gånger sötare än det vanliga sockret. Såhär planterar du växten:

  • Tryck ner fröna i jorden så att de precis får kontakt med den.
  • Under vintern bör du vara försiktig med vattnandet så att du inte riskerar att vattna för mycket.
  • När bladen är två centimeter eller mer är det dags att skörda dem.
  • Vill du torka bladen kan du nu hänga dem upp och ner för att torka.
Foto: Wikimedia Commons

Källor: AftonbladetLeva och boÅret RuntLand

Jag blir direkt sugen att gå hem och börja odla! Det är verkligen underbart att få använda egenodlade grönsaker och örter i matlagningen. Dela med någon som skulle uppskatta detta.