Forskarna: Därför har du kokat ris på fel sätt i hela ditt liv

Ris är ett av de livsmedel som tillagas och konsumeras mest världen över. Tillagningen är okomplicerad och går snabbt, bara att koka upp vatten och hälla i riset, eller? 

Efter att ha läst detta kommer du aldrig att tillaga ris på det här sättet igen, forskarna menar nämligen att det skadar hälsan. 

Orsaken till att vissa drabbas av hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och andra hälsoproblem har många gånger kunnat spårats till gifter som kommit in i kroppen via livsmedel. En av de stora bovarna som forskarna upptäckt är sättet många kokar ris på, det skriver The Telegraph

När forskaren Andy Meharg från Queens University Belfast, gästade tv-programmet ”Trust Me, I´m a Doctor”, testade han tre sätt att tillaga ris för att visa en enorm skillnad på resultatet.

I den första metoden tog han dubbelt så mycket vatten som ris och lät vattnet ångas ut medan det kokar. 

I den andra metoden tog Andy en del ris och fem delar vatten för att skölja av riset. Det visade sig då att nivåerna av arsenik nästan halverades. 

I den tredje och sista metoden blötlade Andy riset över natten, för att sedan hälla bort vattnet nästa dag. Nivåerna av arsenik och gifter minskades då med 80 procent. 

Summar summarum är alltså att ris kommer med höga nivåer och gifter från produktion och transport, men kan drivas ut genom rätt sätt att tillaga det på. Så är du en person som ofta äter ris, tänk på hur mycket gift du kan ha fått i dig som skadar din hälsa på sikt. 

Så SKA du tillaga ris

  • Mät upp mängden torrt ris du vill tillaga.
  • Blötlägg övernatten.
  • Skölj av riset noggrant tills du kan se att vattnet är helt rent.
  • Sila bort allt ris från vattnet.
  • Lägg riset i en kastrull med fem gånger så mycket vatten som ris, och dra på full värme med en nypa salt.
  • När riset börjat koka – dra ner värmen nästan hela vägen och sätt på ett lock.
  • Koka på den lägsta temperaturen i 10-15 minuter.
  • Använd en gaffel för att få riset fluffigt.

Dela gärna för att tipsa andra om hur de bör koka ris för att skydda sin hälsa.