Forskningen om HIIT: ”Finns inget bättre sätt att fördröja åldrandet”

Det är knappast någon nyhet att träning är bra för en. Men att en viss sorts träningsform kan fördröja åldrandet mer effektivt än något annat medicinskt – det hade jag faktiskt ingen aning om.

Det magiska knepet är så enkelt som: Högintensiv intervallträning, på engelska förkortat HIIT. Träningsformen har på senare år lyfts fram som en av de mer effektiva och är bra för både hjärtat och förbränningen.

Men nu har forskarna alltså hittat ännu en fördel: Det håller en ung längre.

I en 12-veckors studie vid Mayokliniken i Minnesota, som publicerades i mars 2017, analyserade forskare tre grupper med olika träningsformer:
1. Högintensiv intervallträning.
2. Styrketräning.
3. Kombinerad styrketräning och kondition.

running
© Provided by Nyheter365

HIIT går ut på att man tränar snabbt och intensivt, en vanlig metod är att köra korta löpintervaller. Men det fungerar också att göra övningar som burpees eller höga knän hemma. Det handlar om att få upp pulsen rejält under en kortare tid. 

Studien visade att alla grupperna fick en ökning i muskelmassa, men det var bara hos gruppen som kört HIIT som man även kunde uppmäta en positiv effekt för muskelcellernas mitokondrier.

burpees
© Provided by Nyheter365

Enkelt förklarat så kan man säga att mitokondrierna är cellernas ”kraftverk”. De ansvarar för både syreupptagning och förbränning. När man blir äldre så blir mitokondrierna sämre på att göra sitt jobb.

De här testgrupperna var uppdelade i två olika ålderspann: 13-30 och 65-80. I den yngre gruppen såg man att mitokondrierna ökade sin effektivitet med 49 procent – medan det i den äldre gruppen ökat med hela 69 procent.

– Det finns inget vi känner till i dag som kan ersätta den här träningsformen när det gäller att fördröja åldrandet. Det som sker i kroppen kan inte åstadkommas med hjälp av mediciner, säger Sreekuman Nair, en av forskarna i studien.

Fixeringen vid att hålla sig ung är något som många känner igen. Kanske är det som allra tydligast om man tittar på de opererade Hollywood-kändisar som inte verkar dra sig för något när det gäller att hålla tidens tand borta.

Själv har jag alltid varit rätt skeptisk mot alla påstådda knep och tricks som sägs ”bevara ens yttre”. Kanske för att jag helt ärligt tycker det är viktigare att hålla sig frisk än rynk-fri. Men att det fanns något som så effektivt kombinerade båda delarna hade jag ingen aning om.

Dela gärna det här smarta tipset till alla dina vänner!