Glöm 10 000 steg om dagen — det här ger bättre effekt

Har du någon gång utsatts för hetsen om att promenera minst 10 000 steg om dagen? De flesta kan nog de flesta känna igen sig i, och att hinna göra det skapar minst sagt prestationsångest. Men nu kan du faktiskt skippa stegräknaren med gott samvete. För det har visat sig att det kan vara mer fördelaktigt att ta en snabb promenad än en lång.

Vi har alltid fått höra att vi bör gå 10 000 steg om dagen. Det är det som är rekommenderat. Att komma upp i det antalet är dock inte alltid det lättaste och det finns många som kämpar hårt för att lyckas. Men, är det vad som är mest ultimat för hälsan?

Experiment

Michael Mosley, brittisk medicinjournalist och författare har utfört ett experiment med den föregående frågan i fokus, tillsammans med Rob Copeland – professor vid Sheffield Hallam University. De arbetade kring att jämföra fördelarna med 10.000 steg om dagen med att promenera i snabbt tempo i tio minuter, tre gånger per dag. Detta skriver BBC. Det hela ägde rum under en vanlig dag. Deltagarna var några anställda på en fabrik i Sheffield, England. De fick varsin aktivitetsmätare för att allt de gjorde under en dag skulle kunna räknas på.

Gå i en takt som ni kan prata i

Efter att de hade mätt allas aktivitet under en vanlig dag så delades de som var med in i två grupper utifrån de två aspekter som skulle undersökas. Den ena gruppen blev tilldelade att gå tiominuters-promenader tre gånger om dagen. Den andra gruppen fick i uppgift att ha som mål att nå 10 000 steg om dagen vilket motsvarar ungefär åtta kilometer.
– Ni ska gå så pass fort att ni fortfarande kan prata, men inte sjunga, sa professor Copeland till gruppen med korta promenader, skriver Hälsoliv.

Foto: Shutterstock

Resultatet

Efter att experimentet var genomfört tittade Mosley och Copeland på resultaten. De kunde sedan se att det iallafall var två av tre som hade kommit upp i 10 000 steg. Gruppen med raska promenader tyckte att det var lätt att komma upp i det antalet per dag. Föregående grupp tyckte istället att det var kämpigt att komma upp i rätt antal steg.

Analysen av datan visade på att gruppen med tre promenader per dag genomförde 30 procent mer intensiva aktiviteter. Det handlade förstås dock om kortare tid, men det var alltså mer intensivt och var mer pulshöjande.

Det är värt att understryka här att det handlar om ett litet experiment och det är en individuell fråga hur detta ser ut i praktiken för dig. Det viktigaste är iallafall att du blir andfådd.

Foto: Wikipedia

Att få till tillräckligt bra träning på kortare tid låter ju helt fantastiskt. Dela så att andra får veta denna effektiva nyhet.