Gun-Maries monsterpelargoner är över 2 meter höga – här är hennes hemliga knep

De populära och vackra pelargonerna pryder många svenska hem. Men det är inte alla som lyckas få dem att klara sig i många år.

Gun-Marie Nyström Jonsson däremot, har ett knep som får dem att växa som aldrig förr.

Hennes egna pelargoner, åtta till tio år gamla, mäter nu över 2 meter!

– De har bara blivit större och större, säger Gun-Marie Nyström Jonsson till Newsner.

Gun-Marie Nyström Jonsson har hållit på med pelargoner i cirka 20 år. Totalt har hon 50 stycken i sin ägo – men det är några av dem som sticker ut lite extra. Bokstavligt talat.

– De två högsta är 2,20 meter. De är av sorten Appleblossom rosebud, säger Gun-Marie Nyström Jonsson till Newsner.

Ja, du läste rätt. Sedan Gun-Marie började intressera sig för blommor har hon fått fram några riktiga monsterpelargoner vid sommarstället i Järbo utanför Sandviken. De två ovan nämnda blommorna har hon haft i åtta-tio år, utöver det har hon bland annat en Mårbacka som har växt flitigt.

”Sköter dem inte speciellt mycket”

Och hennes strategi, den är att hålla det enkelt.

– Jag sköter dem inte speciellt mycket. De får lite vatten ibland och när jag kommer ihåg får de näring några gånger på sommaren. Men det är väldigt oregelbundet, säger hon till Newsner och fortsätter:

– De torkar nog upp mellan varje vattning och står inte blöta, det verkar de gilla. Jag låter dem sköta sig själva lite.

gun-marie nyström jonsson, pelargoner, appleblossom rosebud
Foto: Gun-Marie Nyström Jonsson

Gun-Marie tror att en hemlighet till de blomstrande pelargonerna kan vara att hon under sommartid vattnar dem med sjövatten.

Hon berättar även att hon aldrig klipper ner eller planterar om pelargonerna, utan istället binder upp dem.

– Det blir som långa lianer, långa rankor, och på varje ranka kommer det nya rankor. Man får bara försöka att binda ihop och binda upp när det blir så. När en växer blir den väldigt lång och så kommer det skott med blommor på nya ställen där de växer fritt utan någon som klipper dem.

Vinterförvaring i sommarstugan

Under vinterhalvåret får pelargonerna sedan stå inne i sommarstugan, som håller runt 10 grader på vintern.

– Då vattnar man ingenting, bara någon gång lite grann. Sedan börjar man när det börjar komma skott och när det börjar bli grönt igen, då får de lite mer vatten, säger Gun-Marie.

– Man tror ju inte att det är något liv i dem, ibland tappar de det mesta av bladen och ser ganska anskrämliga ut. Men så fort det blir ljust ute och de får vatten igen så kommer nya blad. Just de här sorterna har varit väldigt tåliga.

gun-marie nyström jonsson, pelargoner, appleblossom rosebud
Foto: Gun-Marie Nyström Jonsson

Dela gärna Gun-Maries knep vidare till dina vänner, så att de också kan ta del av tipsen för att få vackra och ståtliga pelargoner!