Häll en skvätt vinäger i tvättmaskinen – bli kvitt fläckar och dålig lukt

Att tvätta är inte direkt någon av mina favoritsysslor, men det alltid en skön känsla som infinner sig när jag alla kläder är tvättade och jag har bäddat med rena lakan.

Det låter så enkelt, men att tvätta tycker jag ibland är svårare än matte, det borde skrivas böcker om hur man går tillväga på bästa sätt.

Inte så rolig läsning kanske men det hade nog hjälpt många.

Själv har jag fått lära mig den hårda vägen och en hel del plagg har fått stryka med på vägen.

Wikimedia Commons

Oftast följer jag tvättråden på kläderna men det känns som att alla klädtillverkade vill gardera sig, så det är sällan det står att någonting går att tvätta i över 30 grader. Det är för mig är helt galet, då blir det ju knappt rent!

Men efter att ha kommit över ett gammalt husmorsknep som min väninnas mormor använt i årtionden så blir mina kläder nu skinande rena varje gång.

Därför vill jag nu gärna dela med mig av detta knep, så att fler slipper tvätt-ångesten som ofta kryper sig på när det börjar bli dags att tvätta.

Hemligheten är vitvinsvinäger, syran i vinägern gör underverk för dina kläder på flera plan.

Shutterstock

1. Tar bort svåra fläckar

Lägg kläder med svåra fläckar i ett vattenbad med 0,5 dl vitvinsvinäger i 30-60 minuter, och tvätta sedan enligt anvisning. Fläckarna blir ett minne blott.

2. Neutraliserar lukter

Ofräscha lukter så som svett och cigarettrök försvinner på ett kick om du häller lite vitvinsvinäger i sköljmedelsfacket när du tvättar.

3. Motverkar statiska plagg

Vissa material blir lätt statiska när du tvättar dem och det är inte så snyggt med en blus som dras till din kropp som ett korvskinn. Även här hjälper det om du tillsätter lite vitvinsvinäger i tvättmaskinen.

4. Lätt att ta bort husdjurs hår och ludd

Ibland när jag tvättat så är kläderna rena, men de är fortfarande fulla av hår och ludd som tar evigheter att få bort. Efter torkning är det mycket lättare att bli av med oönskat hår och ludd som fastnat på kläderna om du haft lite vinäger i tvättmaskinen.

Flickr

5. Mot gula fläckar under armarna

Har du också märkt att vita plagg kan få gulaktiga fläckar under armarna? Anledningen är både svett och deodorant. Men med lite vinäger i maskinen försvinner fläckarna på nolltid.

6. Tar bort fula tvättmedelsfläckar

Häll en deciliter vitvinsvinäger i tvättfacket och du slipper fula vita linjer som pulvertvättmedel ofta orsaker.

Pixabay

7. Ren tvättmaskin

En annan viktig sak att tänka på är att det underlättar om även tvättmaskinen är ren. Du kanske tror att den automatiskt blir det eftersom att det är en tvättmaskin, men även tvättmaskiner behöver lite omsorg ibland.

Livslängd ökar men också för att kläderna blir renare och kommer att lukta godare.

Mer om hur du rengör din tvättmaskin på bästa sätt kan du läsa här.

Pixabay

Jag hoppas att du kommer ha lika stor användning av dessa smarta knep som jag har haft. Dela de gärna vidare så att fler kan slipper spendera hela helgen i tvättstugan.