Häll havregryn i en strumpa och ta ett bad med den – är bra mot eksem och torr hy

Havregryn är väldigt bra för kroppen – förutom att det är perfekt som frukost/mellanmål så har de små grynen också en mer oväntad egenskap.

Visste du till exempel att havregryn kan hjälpa mot eksem? 

Ofta ordineras kortisonkrämer av läkare mot eksem, men ibland hjälper det inte och kan medföra oönskade biverkningar.

Därför tycker jag att fler borde testa alternativa metoder för att lindra sina besvär – och havregryn är en av dessa!

 

Pexels

1. Havregryn i badkaret

Studier visar att havregryn kan ha positiv effekt om du lider av eksem eller inflammerad hud.

För att lindra dina besvär, fyll en strumpa med havregryn och bada med den i badkaret.

Häng strumpan på kranen så att vattnet strömmar genom, eller knyt ihop strumpan med havregrynen och klämma på den när du ligger i badet så att vattnet blir grumligt. Du kan även stryka stumpan över kroppen när du ligger i badet. 

2. Gurka

Vill du lindra klådan direkt kan du förvara en gurka i kylen och lägga skivor av den kalla gurkan direkt på området du vill behandla. Gurka är urindrivande och hjälper kroppen att spola ut gifter som är dåliga för kroppen, skriver Search Home Remedy

Du kan även koka gurkbitar i vatten, när vattnet svalnat kan du styrka det över eksemen.

Picserver

3. Aloe vera

Aloe vera som är en liljeväxt används ofta om du bränt dig i solen för att den har en svalkande effekt, men Aloe vera kan även göra underverk om du lider av eksem, vissa menar till och med att det kan ersätta kortison, enligt eksembehandling.se

Kortison hjälper snabbt men eksemen kommer ofta tillbaka. Förutom att Aloe vera tränger in i huden och behandlar problemet på djupet så är det helt naturligt.

4. Kamomill

Kamomill är en ört som har använts i århundraden och är väl känd för sin lugnande effekt, och vissa som har svårt att sova dricker gärna en kopp kamomillte innan läggdags.

Men du kan även göra en kamomillkompress för att lindra symptomen vid eksem. Låt kamomillblommor sjuda i vatten i 15 minuter. Låt vattnet svalna något och sila bort blommorna. Doppa sedan en handduk i vattnet och lägg över eksemen. Låt ligga i 10-15 minuter.

Wikimedia Commons

6. Avslappning

Studier från University of Maryland visar att för mycket stress har en negativ påverkan på kroppen på både insidan och utsidan. Det är därför viktigt att ta hand om dig själv och din kropp för att minska utbrott av eksem.

5. Kokosolja

Kallpressad kokosolja är ett väldigt bra alternativ till fuktighetskräm och är jättebra för att bekämpa eksem. Bara att smörja in kroppen med oljan och låta sjunka in.

Kokosoljan är speciellt bra om din hy är känslig mot ingredienser som ofta finns i hudvårdsprodukter.

Pixabay

Jag tycker att det är bra att kunna använda naturliga produkter som jag oftast redan har hemma istället för att behöva köpa dyra, konstgjorda krämer. 

Dela gärna detta vidare så att fler får ta del av dessa supersmarta knep!