Här är oväntade godsaken som gör att du slipper sömnproblem

Sömnproblem är vanligt men fruktansvärt jobbigt för den som lider av det. Att vrida och vända på sig för att försöka somna kan vara stressande, och ännu värre är det om man drömmer mardrömmar eller vaknar på nätterna.

Andra problem som är lika vanliga är håravfall och spruckna naglar, men det de har gemensamt är att de går att motverka med enkla knep som kan göras hemma, och vissa av metoderna testar jag mer än gärna. 

Om du lider av sömnproblem, håravfall eller spruckna/svaga naglar bör du vara uppmärksam nu. Dessa knep kan nämligen bli lösningen på problemet. Det bästa är att det är enkelt och att du kan göra det hemma. 

1. Järn mot håravfall, sömnproblem och tunna naglar

Om kroppen har brist på järn så visar det sig ofta i form av trötthet eller håravfall. För att motverka detta måste du få i dig mer järn, antingen i form av kött, annan järnrik mat eller tabletter. Så istället för att ta till medel eller jobbiga metoder om håret och naglarna lider – ta till järn. Ett tips är att få i dig fisk, kött, pumpafrön eller soyabönor som alla är rika på järn. 

Foto: Shutterstock

2. Choklad mot sömnproblem

Återkommande sömnproblem, kramp i muskler eller spänningar kan bero på att din kropp har brist på ämnet magnesium. En grupp forskare vid Max Planck Institute i Munich har kommit fram till att magnesium har en positiv effekt på sömnen. I deras undersökning visade det sig att de som tog magnesiumtabletter sov betydligt djupare än de som inte tog det. 

Du behöver dock inte inta magnesium i tablettform, det viktiga är att du får i dig ämnet. Choklad, valnötter, mandlar, ris och marsipan är sådant som har ett högt innehåll av magnesium, så har du brist kan du unna dig extra mycket av dessa. 

Foto: Shutterstock

3. Morötter mot akne

Att morötter är nyttiga vet nog de flesta, men hur många har egentligen koll på vad morötter har för effekt? Morötter är bland annat rika på vitamin A som har en positiv effekt på hårets tillväxt och kvalitét. Inte nog med det så har det visat sig ha en motverkande effekt på akne. Om din hy känns dålig eller trött är en boost av vitamin A helt klart värt att testa då det även är bra för håret. Fiskolja, aprikoser och ost är andra livsmedel som är rika på vitamin A. 

Foto: Shutterstock

4. Ost mot koncentrationsvårigheter

Det låter ju helknasigt, men faktum är att flera ostar är rika på zink, vilket är ett ämne med en lång rad av positiva effekter. Studier visar att personer som får i sig mycket zink kan fokusera mycket längre än de som har zinkbrist. Folk som har brist på zink är tröttare och orkar varken koncentrera sig eller röra på sig länge, så en god idé kan vara att äta mer zink. Saker som är rika på zink är band annat parmesanost och Goudaost, samt jordnötter, kött och fisk.

Foto: Shutterstock

5. Mjölkprodukter mot spruckna naglar

Det är jobbigt när naglarna lätt delas och går av hela tiden, men det finns en enkel lösning för det – protein. Protein är det som gör naglarna starka, så om du någon gång hört att mjölk är bra för naglarna så stämmer det. Mjölk och andra produkter som är gjorda av mjölk är nämligen rika på protein och andra ämnen som får naglarna att växa sig starka. 

Foto: Shutterstock

Alla dessa knep är helt klart värda att testa om man har något av ovanstående problem. Dela gärna för att tipsa andra, de kommer att tacka dig. 

Källa: Må Bra, Magnesium.de, VardagspulsMeine Gesundheit, Brightside, Eesom.