Här är oväntade tekniken som kan få dig att somna på under 1 minut

Du ligger vaken och skruvar på dig och bara känner hur det blir senare och senare men du blir helt enkelt inte trött!

Jag tror vi alla kan känna igen oss och de flesta har säkert testat olika tekniker för att få slussas till drömmarnas land. 

Men om du förgäves testat att sova mörkt, svalt och utan mobilen eller surfplattan på nattduksbordet, vad kan du göra då?

Tja, jag är glad att jag nyligen läste om andningstekniken ”4-7-8”. 

Den löste faktiskt mina problem och jag hoppas verkligen att fler som har svårt att somna kan få hjälp av denna metod!

Tricket

Okej, egentligen är det ganska enkelt.

Testa att andas enbart genom näsan i fyra sekunder, håller andan i sju sekunder, och andas sedan ut genom munnen i åtta sekunder.

Shutterstock

Kombinationen av momenten ska ha en kemisk effekt på hjärnan som sänker pulsen och får en att somna på ett ögonblick.

För mig funkade det faktiskt på första försöket, jag var i och för sig ganska trött redan innan men jag hann knappt räkna till 8.

Den här typen av andningstekniker har dessutom varit en del av yoga och mindfulness-metoder i länder från öst i århundranden, men är och har aldrig varit lika populära i västvärlden. En av dem största förespråkarna för metoden är dock den amerikanske forskaren Dr. Andrew Weil, som har studerat vid Harvard.

I hans studie om metoden skriver han att människor som är stressade och/eller nervösa andas för lite. Stressade personer tar kortare och mindre andetag, och kan till och med hålla andan utan att vara medvetna om det.

Shutterstock

Genom att noggrant andas i fyra sekunder tvingar man hjärnan att ta in mer syre. Att sedan hålla andan i sju sekunder tillåter syret att transporteras i kroppen och påverka blodflödet.

Och genom att andas ut i åtta sekunder utsöndras koldioxid från lungorna. Det kommer att på ett effektivt sätt innebära lägre puls och öka syret i blodomloppet och kan till och med få dig att känna dig lite piggare vilket är en del av den lugnande effekten.

Det kommer omedelbart att lugna hjärta, huvud, och det centrala nervsystemet därför man då kontrollerar andningen i stället för att andas korta, små andetag.

Enligt forskaren Dr. Andrew Weil funkar det för alla om man tränar detta två gånger om dagen, men det är förstås svårt att kontrollera. 

Hur som helst – för mig funkade det och därför vill jag dela det här med er. Sprid gärna tekniken vidare på Facebook med alla du känner, så kan vi förhoppningsvis hjälpa flera att somna in snabbare!