Har du något av dessa 13 symptom? Då kan du ha blivit sjuk av mögel i hemmet

Precis som vi undviker möglig mat för att det kan göra oss sjuka så bör vi hålla oss borta från mögel i hemmet. Men till skillnad från mat som kan slängas så är det inte lätt att göra sig av med mögliga delar av huset. 

Mögel i hemmet kan vara svårt att upptäcka, men om du andats in det under en längre tid så kommer det att påverka din hälsa negativt, det kan till och med göra dig allvarligt sjuk. Därför ska du vara uppmärksam tidigt. Dessa 13 symptom bör precis alla känna till. 

1. Utmattning eller svaghet

Mögel bryter ner immunförsvaret och gör dig mer mottaglig för sjukdomar och andra åkommer. Har du tillbringat mycket tid där det finns mögel är det inte konstigt om du blir svagare och tröttare. 

Foto: Shutterstock

2. Huvudvärk

Huvudvärk som kommer från ingenstans är en klassisk effekt av mögel. Om du vanligtvis inte drabbas av huvudvärk men börjat göra det på senare så bör du kolla de bostäder där du tillbringar mycket tid. 

3. Kronisk hosta

Förkylning är det första man tänker när hostan slår till, men det behöver inte alls vara orsaken. Känn efter hur resten av kroppen känns och om du hostar mer när du är på en särskild plats.

4. Minnesförlust

Hur detta hänger ihop med mögel kanske är svårt att förstå, men det är på det viset att mögel är så starkt attdet påverkar ditt nervsystem, som i sin tur försämrar hjärnans koncentrationsförmåga. Av den anledningen får du sämre korttidsminne av att andas in mögel. 

5. Stela leder

Stelhet och smärta i leder är ett vanligt symptom hos de som lever i bostäder där det finns mögel. Om du besöker en läkare bör du fråga denne om smärtan kan komma från mögel. 

6. Kramp i magen

Plötslig diarré, kramp eller uppblåst mage är ingen slump. Antingen är det något du ätit eller så har du påverkats av mögel. 

7. Sämre hy

Man skulle kunna säga att mögel ”förpestar” luften runt omkring. Precis som du får taskig hy om du stått i stek-os eller i dammiga miljöer i flera timmar så får du dålig hy av att vistas bland mögel länge. 

Foto: Shutterstock

8. Svängande aptit

Känner du dig illamående ena stunden och jättehungrig andra? Det är en typisk effekt av mögel. 

Foto: Shutterstock

9. Du kissar mer

Mögel resulterar ofta i kronisk törst som i sin tur gör att du måste dricka vätska ofta. Detta gör att du kissar mycket. Har du börjat gå på toa mer frekvent? Det kan bero på mögel.

10. Du ser suddigt

Har du börjat bli trött eller irriterad i ögonen på senaste? Om du har mögel i huset så kan det definitivt vara det.

11. Humörsvängningar

Precis som att aptiten svänger så kan även humöret göra det. Om du inte har börjat äta hormoner eller är gravid så bör du kolla om det finns mögel i hemmet. 

Foto: Shutterstock

12. Du har en smak av metall i munnen

Du vet hur blod har en smak av järn eller metall? den smaken kan infinna sig i munnen om du vistas i ett mögel-hus. 

13. Du får ofta elstötar

Det låter märkligt, men mögel ökar proudktionen av hormonet ADH, vilket gör att din kropp förändras och du får lättare så kallade elstötar. 

Källa: LFS, Internetmedicin, Astma- och allergilinjen.

Jag visste att mögel inte var bra, men att det påverkade en såhär mycket hade jag ingen aning om. Dela gärna för att låta andra bli uppmärksamma på detta, de kommer att tacka dig för att det upptäcktes i tid.