Har du sett dessa färgmarkeringar på tandkrämstuben? Här är förklaringen.

Jag har egentligen aldrig tänkt så mycket på att det finns olika färgmarkeringar på tandkrämstuber, men när jag väl tänker på det så tror jag bestämt att jag noterat detta. Dessa färgmarkeringar finns på många andra produkter också, men när det kommer till tandkrämer så finns det en myt om vad färgerna betyder. Det är för att ta död på den seglivade bluffen som kände att jag ville dela sannningen om färgerna vidare. För nej, det är inte så att färgerna avslöjar vad tandkrämen är gjord av.  

På Facebook har det cirkulerat information om vad färgmarkeringarna på tandkrämstuberna betyder. Ett inlägg som delats av hundratusentals ”avslöjar” att färgen på fyrkanterna längst ner på tuberna (i detta fall tandkräm) har betydelse för vad tandkrämen innehåller. Bluffen har blivit ett problem för tandexperter, många har känt oro efter att ha sett detta.

Skarmavbild 2016-02-11 kl. 10.53.50

Enligt det falska inlägget ska färgerna betyda:
Grön = Naturliga produkter
Blå = Naturliga och medicinska produkter
Röd = Naturliga och kemiska produkter
Svart = Helt kemiska komponenter

Men det är alltså inte sant. Jag vet inte varför någon skulle vilja gå ut med denna falska information, kanske är det bara en modern myt för att skrämma folk. Men vad betyder färgmarkeringarna då, för er som inte redan vet det?

Här är förklaringen:

Färgen, ofta en fyrkant, eller ”eyemark” som den kallas på fackspråk, trycks för att maskinen som skär ut tuberna i produktionsstadiet ska kunna läsa av exakt var den ska skära plasten. Den finns även till för att maskinen som gör tuben av plasten ska veta var den ska svetsa.

Färgerna är designade för att vara mörkare än resten av förpackningen, så att maskinen lättare kan läsa av tuberna, skriver Steg för hälsa.

pepso

Varför används olika färger då? Det spelar faktiskt inte så stor roll, det är upp till märket och tillverkaren at bestämma. Färgen väljs utifrån de färger man har att tillgå och det som ger bra kontrast mot bakgrunden, så att maskinen kan läsa av den utan problem, skriver Förpackad.se.

Så, färgerna på tandkrämstuben har har absolut ingenting att göra med innehållet i tuben, men de finns där av en anledning och nu vet ni vilken!

Dela gärna vidare informationen så inte fler av dina vänner blir lurade av den här myten.