Därför är det bra att dricka rödvin – 7 saker som händer i din kropp

Vad passar bättre än att sätta sig i soffan med ett glas vin efter en lång dag? Då kan vi glädja er med att det finns flertalet hälsofördelar med den röda drycken. Vi listar här 7 fördelar med ett härligt glas rött vin.

1. Vin föryngrar cellerna

Forskare från England har kommit fram till att livsmedel vi redan vet är antiinflammatoriska och antioxidanta – bland annat rödvin, choklad och blåbär, även har egenskaper som kan föryngra våra celler.

2. Hjärngympa

Hur motsägelsefullt det än låter, menar den amerikanske professorn Gordon Shepherd i boken ”Neuroenology” att vindrickandet tränar vårt minne. Detta gäller även mönsterigenkänning. Anledningen till detta är att molekylerna som finns i vinet inte innehåller någon arom, det är istället hjärnan som gör att vi uppfattar smaken av vinet.

Foto: Pexels

3. Vin minskar risken för hjärt–och kärlsjukdom 

En ny studie från 2015 visar att ett glas vin om dagen minskar risken för hjärt– och kärlsjukdom. Men låt er inte luras, det gäller alltså att hålla sig till måttliga mängder av drycken. De försökspersoner som drack av rödvinet markant visade en ökning av deras nivåer av HDL-kolesterolet, det goda som skyddar hjärtat.

4. Munhälsan förbättras 

Det druvextrakt som finns i vin sägs motverka karies, det visar en studie som har publicerats i Journal of Agricultural and Food Chemistry skriver DailyMail.

5. Vinet förbättrar hyn

Vin är rika på antioxidanter och typen resveratrol sägs vara effektiv för att motverka de bakterier som gör att vi får akne. Att få i sig den antioxidanten sägs även vara extra effektivt genom just vin eller frukt.

Foto: Pexels

6. Minska risken för benskörhet

Vinet hjälper till att öka bentätheten och detta gör att risken för att drabbas av benskörhet minskar, visar en studie.

7. Vin förbättrar minnet 

Här är det en fin linje mellan för mycket och lagom mängd att dricka. Dricker du för mycket är det istället minnesförlust du riskerar att drabbas av. Dricker du en lagom mängd vin har forskare vid universitetet Texas A&M kommit fram till att vinet kan motverka att minnet blir sämre med åldern. Det förbättrar istället minnet.

Detta hade inte jag en aning om. Dela gärna tipsen med någon du vill ta ett glas vin med.