Hon trycker fast några pet-flaskor på en kartong. Kolla nu in den briljanta anledningen.

När hettan trycker på som mest har vi svenskar för vana att dra fram en fläkt eller höja luftkonditioneringen för att få en svalkande bris. Men det är inte alla som har den möjligheten. I den indiska staden Daulatdia bor till exempel 28 000 människor i små hyddor utan rinnande vatten eller elektricitet. På sommaren kan det bli upp till 45 grader varmt och i de små hyddorna blir värmen olidlig när det inte finns någon apparat som kan kyla ner. Men en enkel idé kan räcka långt – och nu har en smart uppfinning tagit fart och spridit sig i staden och vidare genom landet.  

Det första som används är en bit kartong med hål i…

flaska2
Bildkälla: Youtube

… och det andra är pet-flaskor som återvinns från gatan. Efter att ha skurit av flaskornas botten och skruvat av locken så trycks de sedan in i kartongen.

flaska3
Bildkälla: Youtube

Och därefter sätts de upp på fönstren. Resultatet? En strömlös luftkonditionering!

flaska4
Bildkälla: Youtube

Principen är som sådan att när varm luft kommer in i flaskan så komprimeras den i flaskhalsen – och ut kommer kall luft. Du kan testa själv hur det fungerar: sätt handen framför munnen och blås först med öppen mun, sedan med putande läppar. Luften blir kallare när utsläppet är smalare!

flaska5
Bildkälla: Youtube

Tack vare denna enkla idén minskas temperaturen i hyddorna med 5 grader. Inte revolutionerande – men alltjämt ett välbehövligt och enkelt hjälpmedel som gör skillnad med sin kylande effekt.

flaska6
Bildkälla: Youtube

Här kan du se ett klipp som berättar om uppfinningen:

En liten idé kan räcka långt – och även om det bara gäller några graders kyla så gör det skillnad. Dela gärna vidare så dina vänner också kan läsa om den smarta, strömlösa luftkonditioneringen!