Ignorera aldrig prickar i munnen – här är akuta huskuren som tar bort dem på nolltid

En blåsa i munnen kanske inte syns utåt, men den kan kännas som ett helsike. Du kanske tänker att det enda sättet att bli av med ett sår eller en prick i munnen är att låta det vara, men det är helt fel. Munnen tar emot så många bakterier flera gånger om dagen, så ett irriterat sår där kan lätt leda till en värre inflammation.

Jag provade knep nummer två, vilket gav resultat snabbt. De andra knepen har fungerat för flera jag känner, och det kräver endast saker du har hemma.

Blåsor i munnen kan komma av olika anledningar, till exempel av förkylning, en smitta eller att du borstat tänderna för hårt. Oavsett vilket så bör du försöka bli av med blåsan så fort som möjligt så att det inte blir värre, för då kan det ta veckor innan du blir av med det. Testa dessa superknep och din mun kan komma att tacka dig.

1. Lättmjölk

Mjölk kyler ner och motverkar irritation. Det är heller inget konstigt att ha i munnen så du kan applicera lite på blåsan och låta det värka i cirka fem minuter. Enligt Steg för hälsa har mjölk en motverkande effekt på munsår eller oralherpes, som det egentligen heter.

2. Tea tree oil

Tea tree oil är ett naturläkemedel vars läkande effekt är otroligt snabb. Eftersom att det är lite starkt kan det svida lite först, men då vet du att det verkar. Häll lite olja på en bomullstuss och håll mot blåsan i några sekunder, låt sedan oljan tränga in i blåsan. Gör detta tre gånger om dagen så kommer det snabbt att läka. Tea tree oil stoppar utvecklingen av munsår samtidigt som det läker, det skriver bland annat Pharmadoc.

Foto: Wikimedia Commons

 

3. Bakpulver

Bakpulver i munnen? Ja, det låter konstigt, men enligt Steg för hälsa så funkar det mot blåsor då det bekämpar virus och bakterier, snabbt dessutom. Du kan prova antigen bakpulver eller bikarbonat, men använd det med försiktighet och dutta bara på lite.

 

4. Papaya 

Papaya är mild och lenande och används därför i flera läppbalsam. Gnugga lite färsk papaya mot blåsan för att lindra sveda och smärta.

Foto: Wikimedia Commons

 

5. Aloe vera juice

Det är ingen myt att Aloe Vera är superväxten som har en läkande effekt. Pressa ut juice/smörja från en Aloe Vera växt och dra det på blåsan. Förutom dess läkekonst så har det en kylande och skön effekt.

Foto: Wikimedia Commons

 

Om du ofta får blåsor i munnen bör du testa att byta tandkräm, det kan vara så att den du använder innehåller ämnen som ditt tandkött inte gillar.

 

Blåsor i munnen är vanligt och extremt besvärande. Många tror dock att man ska låta dem försvinna av sig själv, men det bästa är att behandla dem snabbt. Dela gärna detta tips med andra, de kommer att tacka dig. 

 

 

Läs mer om...