Husmorsknepet torkar tvätten om du saknar torktumlare – och är guld för miljön

När jag köpte min första lägenhet jublade jag högt när jag insåg att den hade tvättmaskin och att jag nu kunde unna mig lyxen att tvätta när jag ville utan att behöva boka tid i föreningens gemensamma tvättstuga.

Men när jag kört min första tvätt insåg jag att det ju faktiskt var något som saknades – jag hade nämligen varken torktumlare, torkskåp eller torkrum.

Först fick jag lite panik då jag trodde hela mitt hem skulle bli fullt av blöt tvätt – men sedan kom jag på ett knep min mormor lärt mig och som faktiskt löser problemet hur smidigt som helst!

Det här husmorsknepet funkar alldeles utmärkt också om man tvättar i en gemensam tvättstuga men vill tänka på miljön och spara energi genom att undvika torktumlare eller torkskåp.

Knepet fick jag från min mormor som alltid brukade torka sin tvätt på detta sätt. Det man gör är helt enkelt att man tar den blöta tvätten, lägger den i en påse för att sedan lägga in den i frysen!

Bildkälla: Wikipedia Commons

Den här metoden kallas för frystorkning och när du sedan plockar ut tvätten ur frysen kommer du direkt inse att tvätten har blivit torrt. När vintern närmar sig fungerar det lika bra att hänga ut tvätten i stället för att uppnå samma effekt.

FOTO: Flickr 

Det här sättet är verkligen ett riktigt gammalt husmorsknep från förr som är väldigt miljövänligt. Metoden fungerar därför att kall luft är mycket torr och har låg luftfuktighet. Detta gör att när man hänger ut den blöta tvätten så dunstar vattnet och plaggen torkar trots att den först blir styv och stel.

En snabb strykning och sedan är kläderna fräscha och redo att användas igen. Riktigt smart och framför allt helt naturligt och bra för miljön!

Du kanske kände till det här husmorsknepet från förr, men tänk på nästa generation som kanske missat detta geniala knep från förr – klicka på DELA så fler kan upptäcka det!