Japanska metoden botar smärta och stelhet i nacken – på bara 10 sekunder

Nacksmärtor kan verkligen påverka din livskvalité. 

Orsakerna kan vara många, men ofta känns symptomen igen. Det gör ont i nacken och den känns ofta stel.

Det kan även förekomma utstrålande smärta till skulderbladen eller ned mot bröst, skulderparti, armar och händer samt eventuellt upp mot bakhuvudet.

Att söka professionell hjälp kan vara en god idé, men det finns också några enkla knep som du kan testa hemma för att lindra problemen. 

Shutterstock

Nacksmärtor kan orsakas av en mängd olika saker, bland annat: 

  • Stress
  • Dålig hållning
  • Skador
  • Dåliga kuddar eller för mjuk madrass
  • Muskelspasmer som orsakas av plötsliga rörelser
Shutterstock

Lyckligtvis finns det en mängd olika sätt för att reducera nacksmärtor: massage, varma bad och olika mediciner är några exempel. 

Men i dag kommer vi att titta på ett par enkla övningar som du kan göra helt själv – inte bara underlätta och eliminera den smärta du lider av, men också för att förhindra problemen kommer tillbaka i framtiden.

Allt du behöver för att börja är en handduk. 

universityorthopedics.com
  • Rulla ihop en handduk och placera på nacken, håll ändarna med händerna. Titta sakta uppåt och gå så långt du kan, samtidigt som huvudet vilar på handduken.
  • Du kan också lägga lite tryck på på handduk för att stödja halskotpelaren, när du för huvudet bakåt. Håll inte kvar i den positionen, utan återgår istället till utgångsläget. Upprepa 10 gånger.

Detta är bara en av en mängd olika övningar som vanligtvis används i sjukgymnastik med en handduk. Du kan också testa att gnida en handduk med rosmarin och mejramolja över nacken några gånger, det brukar många tycka är skönt. 

Sedan måste jag också tipsa om ett annat knep – som hjälp många (inklusive mig själv). 

Lyft armen horisontellt med armbågen böjd 90 grader vertikalt och placera en handduk under axeln. Håll handen i detta läge under 10 sekunder och du kommer bli förvånad över vilken skillnad det kan göra!

Titta gärna på videon så förstår du hur man ska göra 🙂

Jag tror nog att vi alla känner någon som har problem med sin nacke, så jag tycker vi hjälps åt att dela dessa tips vidare. 

Förhoppningsvis kan det hjälpa många – för ingen förtjänar att gå runt och ha ont!