Knepet som kan rädda liv – här är bästa sättet att fly om bilen hamnar i vattnet

Det kommer lyckligtvis inte hända en majoritet av Sveriges förare – men faktum är att bilar då och då hamnar under vatten och i värsta fall kan de leda till att människor omkommer. 

Ibland beror det på översvämmingar och ibland på oaktsammhet, men oavsett vad så tycker jag det kan vara bra att i alla fall vet hur man kan göra om olyckan är framme. 

I den här videon nedan visar Geoff Fahringer, som är en erfaren dykare, hur du ska göra om du av någon anledning hamnar i djupt vatten med ditt fordon.

Han demonstrerar dels hur du kan rädda dig själv, dels hur du kan hjälpa potentiella medpassagerare.

Knepet för att ta sig ut kan vara livsavgörande, för ofta finns det helt enkelt inte tillräckligt med tid för att räddningsarbetare ska kunna hinna att rädda dig. 

”Ofta behöver du ta dig ur fordonet innan vattnet stiger upp mot fönstren, och det är verkligen de första 30 till 60 sekunderna som är livsavgörande”, säger experten Gordon Giesbrecht. 

Det betyder också att du absolut inte ska försöka dig på något annat (som att typ nå din mobiltelefon och ringa 112) under de första sekunderna när bilen hamnar i vattnet.

Titta gärna på videon nedan för att lära dig mer om hur du ska göra om olyckan är framme – både intressant och lärorikt!

Man ska ju vara ärlig och säga att de allra flesta, tack och lov, aldrig kommer att hamna i denna situation.

Men jag tycker ändå vi kan hjälpa till att uppmärksamma den här videon – för det kan ju faktiskt rädda ditt liv en dag!