Köp aldrig lök igen – här är enkla stegen till ett oändligt förråd hemma

Det är väldigt enkelt att bara gå till affären för att handla. Grönsakshyllan är alltid full och vill man ha exempelvis morötter eller lök är det aldrig ett problem.

Lök må inte vara särskilt dyrt, men tänk om du faktiskt kunde odla det på egen hand utan att vara ett fullblodsproffs? Det är faktiskt precis det du kan, då det inte är särskilt svårt att odla lök.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”, ger dig sina bästa tips på hur du skapar dig din egen odling.

lök
Bildkälla: Shutterstock

Att odla gul lök är verkligen ingenting som bara är till för fullblodsproffs. Har du en bra plats i ditt köksland är det bara att börja förbereda för att aldrig mer behöva köpa lök igen.

Så odlar du egen lök

För det första är det viktigt att du kan odla på en plats som ligger soligt. Jorden ska vara fri från ogräs och gärna väldränerad så att inte vatten blir stående om det exempelvis regnar.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”, berättar att man bör vara försiktig med gödsel under våren då det kan öka risken för röta.

lök
Bildkälla: Shutterstock

Samtidigt rekommenderar hon att du bör, om möjligt, förbereda jorden redan på hösten.

– Man kan förså från frö eller köpa sättlök. Försår man så tjänar man ju tid. Det tar betydligt längre tid om man sår direkt i landet. Enklast är att bredså fröna i ett tråg, säger Helena till Newsner.

Expertens tips för att odla lök

Det tar vanligvis mellan 60 och 80 dagar att få löken att utvecklas till en riktig godbit som du kan använda i köket. Visste du förresten att det är fördelaktigt att lägga löken i frysen?

För bästa resultat bör du sätta dem 3-4 centimeter djupt samtidigt som du har runt 10 centimeters avstånd i raderna.

lök
Bildkälla: Shutterstock

Var bara noga med att sätta de åt rätt håll, så rotfästet står neråt.

– När blasten börjar gulna så tar man upp lökarna och låter dem lika på jorden och torka i ett par veckor. Sen förvaras de soligt och torrt under tak tills dess att blasten är helt torkad. Det tar cirka tre månader innan den är skördeklar men såklart kan man äta av den innan blasten börjar vissna, säger Helena till Newsner.

Ta del av fler av Helenas trädgårdsknep här!

Jag kommer definitivt börja odla lök, dels för att det verkar väldigt roligt men också för att det är enkelt och ekonomiskt.

Dela gärna vidare den här artikeln till dina vänner på Facebook. så de också får ta del av dessa smarta odlingsknep!