Kroppen varnar dig 1 månad före hjärtattacken – dolda tecknet alla borde känna till

Hjärtinfarkt är vanligaste dödsorsaken i Sverige, med 28 000 drabbade varje år, enligt Hjärt- och lungfonden. 

Tack vare ökad kunskap och intensiv forskning har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat med en tredjedel på tio år. 

Men 28 000 människoliv är en siffra som vi måste få ned och det är möjligt – om vi blir ännu bättre på att identifiera personer som ligger i riskzonen. 

Hälften av alla patienter med akut hjärtinfarkt har nämligen haft varningssymtom under de närmast föregående dagarna eller föregående månaden, utan att veta om det. 

Wikipedia Commons

1. Trötthet

Vi blir alla trötta ibland och det är normalt. Men är du så trött att enkla aktiviter som att handla mat plötsligt känns som rena tortyren, då kan det vara läge att undersöka saken.

Kraftlösheten kan komma upp till en månad före infarkten, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation. 

Blir du snabbt väldigt andfådd eller orkeslös borde du gå till allmänläkaren och kolla ditt EKG. För hamnar du i en stressad situation, och ditt hjärta inte mår bra, så kan du drabbas av en infarkt. 

Shutterstock

2. Tryck över bröstet

En av de vanligaste varningssignalerna på en kommande hjärtinfarkt är ett starkt tryck eller en tyngdkänsla över bröstet, skriver Vårdguiden

Bröstsmärtan kan även uppstå i flera andra delar av kroppen. Ibland strålar smärtan ut i en arm (ofta vänster armhåla eller arm), men du kan också känna ett tryck över halsen, nacken, käkarna, ryggen eller magen. Smärtan brukar sitta i under minst 15 minuter. 

3. Andnöd

Innan en hjärtinfarkt kan du uppleva svår andnöd. Det beror ofta på att lungorna inte längre får tillräckligt med blod, eftersom artärerna är blockerade. 

Får du plötsligt svårt att andas bör varningsklockorna ringa och du ska givetvis kontakta läkare. 

Shutterstock

4. Utmattning 

Känner du dig ofta svag och utmattad kan det bero på att musklerna inte längre får tillräckligt med blod. Utmattningssyndrom bör du vara extra uppmärksam på, eftersom stress kan utlösa en hjärtattack, enligt Vårdguiden.  

5. Yrsel och kallsvettningar

Kraftiga svettningarna kan ett första tecken på en hjärtattack. Har du dessa symtom, bör du gå till en läkare. 

Yrseln kan exempelvis orsakas av en minskad blodtillförsel till hjärnan. 

6. Förkylning/influensa

Plågas du av hosta, förkylning och feber? Lugn, oftast är en vanlig förkylning helt ofarligt. 

Men vad många inte vet är att förkylningssymtom ibland kan komma månad innan en hjärtattack och det kan vara värt att tänka på. Speciellt om du också känner av flera andra tecken som är nämnda i punkterna ovan. 

Pixabay

Symptomen vid hjärtinfarkt kan vara väldigt olika hos olika individer, inte minst mellan män och kvinnor, och det är viktigt att komma ihåg. 

Men genom att uppmärksamma dessa 6 tecken så hoppas jag att vi framtiden kan rädda ännu fler liv.

Dela gärna vidare artikeln på Facebook och kom ihåg att hand om era hjärtan!