Kroppens dolda varningssignal – så vet du om din lever är full av gifter

Levern är ett av kroppens allra viktigaste organ. Det är den som lagrar socker, fett och vitaminer, det är den som reglerar ämnesomsättningen och det är den som rensar bort gifter som kommit in i kroppen – varför levern också brukar kallas för kroppens reningscentral.

En frisk lever är med andra ord grundläggande för god hälsa och välmående – och därför är det viktigt att vi tar hand om den. Här är några varningssignaler som kan antyda att man har problem med levern.

Det kan finnas många olika skäl till att levern inte fungerar som den ska – bland annat övervikt, överkonsumtion av alkohol eller att du får i dig dåliga livsmedel med gifter som levern till slut inte kan filtrera bort.

Om levern inte kan göra sitt jobb ordentligt så märks via flera olika symptom. Det kan skilja sig hos olika personer – men här är några symptom som kan vara bra att känna till och som kan tyda på exempelvis fettlever, skrumplever eller inflammationer orsakade av hepatit.

1. Obehag i övre delen av magen

Om olika fetter förstorar levern så kan du känna ett tryck mot revbenskanten och övre delen av magen. Du kan även få gaser och känna uppblåsthet i magen.

2. Kronisk trötthet

Alla blir vi trötta ibland – men om du ständigt känner dig trött och utmattad, även av enkla aktiviteter, så kan det vara ett tecken på leverproblem. Då är det bra om du går till läkaren och undersöker dig.

Bildkälla: Shutterstock

3. Hudförändringar

Om huden börjar få en gulaktig nyans så kan det vara tecken på att du har problem med levern, då det indikerar överdrivna mängder bilirubin i kroppen och blodet. Du kan också få hudinfektioner och klåda.

4. Illamående

När levern inte fungerar som den ska är det vanligt att du blir illamående, inte minst efter att ha ätit fet mat. Du kan också känna dig yr, kräkas och få diarré.

Bildkälla: Shutterstock

5. Avföring och urin

Om du har haft leverproblem under en tid så kan din avföring skifta till en mer färglös, eller gråvit, nyans. Det kan även hända att urinen blir mörk.

6. Muskelvärk

Om du lätt får blåmärken, om fötterna och underbenen blir svullna eller om du har värk i muskler och leder så kan det tyda på att levern underpresterar och inte kan arbeta som den ska.

Bildkälla: Shutterstock

Om du misstänker att du har leverproblem så ska du alltid gå till läkaren och undersöka dig.

En annan bra idé för att förhindra sjukdomar är att alltid ha goda matvanor, att hålla nere på alkohol och tobak samt att motionera mycket.

Dela gärna vidare så fler kan vara uppmärksamma på de viktiga varningssignalerna!