Kroppens varning: Så vet du om du har fibromyalgi

När något inte står rätt till i kroppen så är vi förmodligen många som skjuter problemen åt sidan och övertygar oss själva om att det bara är något harmlöst virus.

Visst, många gånger kan vi säkert vara lugna, men det händer faktiskt att det är kroppen som i själva verket försöker varna om något mer allvarligt.

Ta till exempel muskel- och ledvärk samt att man ofta är trött. Helt vanliga symptom som alla upplever då och då… men som i själva verket kan vara ett tecken på fibromyalgi.

Fibromyalgi är en muskelsjukdom som framförallt kännetecknas av smärta i muskler och leder, trötthet, sömnstörningar och ökad smärtkänslighet.

Enligt Fibromyalgiförbundet lider cirka 2-4% av den vuxna befolkningen av sjukdomen, vilket innebär att runt en kvarts miljon svenskar är drabbade.

Fibromyalgiförbundet skriver att majoriteten av de som drabbas av sjukdomen är kvinnor – men man har även kommit fram till att den genetiska faktorn spelar roll, alltså att om någon i din familj har fibromyalgi så är det mer troligt att du också får det.

Bildkälla: Shutterstock

Eftersom det enligt Fibromyalgiförbundet är oklart vad som orsakar sjukdomen så finns det inget botemedel.

Med rätt behandling kan man däremot minska symptomen för detta kroniska smärttillstånd och därför är det viktigt att vara medveten om de olika kännetecken som finns, så att man kan ta kontakt med läkare och få en snabb och korrekt diagnos.

Om man lider av fibromyalgi är det enligt Vårdguiden vanligt att man har ont i kroppen under en lång period, att man har sänkta smärttrösklar och får ont av sådant som inte gör ont hos friska personer samt att man lider av stela muskler och domningar. Just den utbredda smärtan kan också påverka sömnen, vilket i sin tur leder till ännu mer smärta och stress samt onormal trötthet.

Bildkälla: Shutterstock

Här är några andra vanliga symptom vid fibromyalgi:

• Magbesvär (knipsmärtor, ökad gasbildning, omväxlande diarré, förstoppning)

• Ovanligt stort behov av att kissa

• Torrhet i munnen

• Huvudvärk

• Oförmåga att koncentrera sig samt att komma ihåg saker

• Humörsvängningar

• Domningar, stickningar och sveda i fingrar och fötter

• Svettningar och feberkänsla

• Kalla fingrar och tår

Källa: Fibromyalgiförbundet, Vårdguiden

Bildkälla: Shutterstock

Även om du har flera av symptomen så är det inte säkert att det handlar om fibromyalgi, men det är en tydlig signal på att du borde gå till läkaren och undersöka saken.

Att leva med långvarig smärta ökar nämligen risken för psykiska och fysiska sjukdomar samtidigt som det kan leda till ångest och depression, så därför är det viktigt att få rätt behandling och att få det i tid om du lider av sjukdomen.

När man har fått diagnosen handlar det så gott som möjligt om att försöka lindra besvären så att man kan leva ett friskt och bra liv trots sjukdomen.

Behandlingen består ofta av olika kombinationer av läkemedel, fysisk träning, avslappningsövningar samt psykologisk behandling.

Dela gärna vidare den här artikeln för att hjälpa till att sprida uppmärksamhet om sjukdomen och dess symptom!