Så kan du få vitare tvätt på nolltid

Misstänker du också att det är dags att rengöra din tvättmaskin eller tycker du att tvättmaskinen luktar illa? Då kan det vara läge att plocka fram ättika ur skafferiet. Denna kraftfulla vätska är både miljövänlig och billig, vilket gör den till ett säkert och bra alternativ mot andra giftiga kemikalier. Tvättmaskiner behöver ju faktiskt rengöras då och då för att kunna vara så effektiva som möjligt och lukta fräscht, och genom att rengöra med ättika kan kan du förlänga din tvättmaskins livslängd.

1. Börja med att kolla upp din tvättmaskinens bruksanvisning, för att se vilken typ av rengöring tillverkaren rekommenderar.

2. Om du har en frontmatad tvättmaskin, ta ur tvättmedelsbehållaren och skölj sedan av delarna under rinnande vatten. Blötlägg i varmt vatten.

3. Se till att ta bort eventuellt gammalt tvättmedel eller mögel med en gammal tandborste. Tandborsten brukar vara kanon för att lättare komma åt under exempelvis gummi. Skölj noga av alla delar och lägg dem för att torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem.

4. Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den. Ättikan hjälper till att rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt.

5. När tvättprogrammet är klart kan du lämna luckan öppen för att vädra.