Lina, 19, ville bygga hus på hjul för att slippa bostadskön – vänta bara tills du ser resultatet

Bostadsbristen är stor på flera håll i landet, och för många unga är alternativen att stå i en flera år lång bostadskö eller att hyra in sig hos en främling för hutlösa summor. 19-åriga Lina Spåls har dock kommit på en lösning som flera kan inspireras av. I julas kavlade hon upp ärmarna och började att bygga sitt eget hus som ska rulla på hjul. 
– Nu kan jag ta med mig mitt hus och så slipper jag ta lån eller hyra något. Sedan tyckte jag att det var en kul grej att testa, säger Lina till Expressen.

Det lönar sig att vara idérik och händig. När 19-åriga Lina Spåls från Borlänge sökte till högskolan visste hon hur svårt och framförallt dyrt det skulle bli att hitta boende, så hon kom på en lösning. Istället för att stressa över lån och annat så bestämde hon sig för att bygga ett eget hus, som kan förflyttas på hjul, och i höst får det följa med till högskolan i Jönköping. 
– Det svåra med att bygga ett hus på hjul är att bygga så lätt som möjligt eftersom huset kommer stå på en vagn. Däcken klarar inte hur mycket tryck som helst, skriver Lina på sin blogg.

För Lina som är händig och ska studera möbeldesign är bygget ett roligt projekt som hon ägnar sig åt på fritiden. På bloggen Small Tiny House kan man följa hennes arbete från att göra grunden till att få in vattenledningar. 
– Min pappa har hjälp till med att dra el och min kille och min bror har hjälpt till med isoleringen, men 95 procent har jag gjort själv, säger Lina till Expressen

Men att bygga hus är inte gratis, så Lina presenterade sin idé för några företag och fick positivt svar från AB Karl Hedin som valt att sponsra med material, och nu börjar bygget likna ett riktigt hem på 15 kvadratmeter, med alla nödvändigheter. 
– Vissa tror att det kommer blir trångt, men det är högt i tak och mycket fönster, så jag tror att det kommer att fungera väldigt bra faktiskt, säger Lina. 

I höst rullar huset mot Jönköping, där Lina tänker börja med att campa och sedan förhoppningsvis hyra in sig på någons tomt. 

Bildkälla: Bloggen Small Tiny House

Vilken kreativ och händig tjej, och vilket smart sätt att lösa bostadsproblemet. Dela gärna så att andra kan ta del av denna inspiration.