Lindra Ischias-smärta på nolltid – med 7 enkla övningar du kan göra hemma

Att gå runt med smärta i Ischiasnerven är inget man önskar sin värsta fiende. Det blir smärtsamt att gå, ligga och sitta ned. Under en livstid är det väldigt vanligt att drabbas av de här smärtorna, och det påverkar vardagen väldigt negativt. Här följer sju enkla övningar som alla kan utföra på bara några minuters tid – det kommer göra underverk för din rygg!

Ischiasnerven är kroppens tjockaste nerv, ungefär som ett lillfinger. Nerven löper från ryggmärgen ned genom hela underkroppen via lårets baksida och ned i foten. På så vis sköter Ischiasnerven känseln i hela benens hud, musklerna på baksidan av låren, underbenen och fötterna.

Irritation i nerven kan uppstå av väldigt många olika orsaker, därför är det också väldigt vanligt att många drabbas av smärta i nedre ryggen och underkroppen under sin livstid. Att Ischiasnerven är irriterad upplever man bland annat strålningar ned i benen från skinkorna, domningar eller stickningar från nedre delen av ryggen. Smärtorna gör alldagliga ting svåra och det är väldigt viktigt att ta hand om den delen av kroppen för att undvika smärtan. Här är några smarta övningar för att lindra och förebygga ischiassmärtor. Det tar mindre än tio minuter att göra dem och inga redskap behövs.

Nedåtlutande hunden

Luta dig framåt med handflatorna platt mot marken och flytta båda benen bakåt. Var noga med att hälarna ska vara i marken. Den här övningen är bra för hela kroppen.

Uppåtlutande hunden

Den här övningen fokuserar på den nedre delen av ryggen, det vill säga den delen som gör ont. Ligg ned på mage med tårna ned i marken. Tryck handflatorna nedåt och håll blicken framåt.

Halvstående framåtfällning

Nu ställer vi oss upp. Stå med benen axelbrett isär. Böj överkroppen mot golvet och sträck händerna mot marken. Att inte nå marken är ingen fara, sträck bara nedåt så långt du kan. Sedan sätter du händerna på motsatt armbåge.

Kopositionen

Båda knäna i golvet och avslappnad nacke. Andas sedan så att bålen åker upp och ned. Var noga med att ta djupa andetag.

Sittande Halv Ryggradsrotation

Händerna bakom kroppen. Tryck ut bröstet men håll in magen. Sätt ena foten över det andra knät och tryck ned det lyfta benet mot marken tills det stramar i rumpan. Byt ben efter 30 sekunder.

Prutt-position

Ligg raklång på rygg, se till att även svanken nuddar golvet. Lyft sedan båda knäna upp mot bröstet och dra huvudet upp mot knäna.

Barnet

Sista övningen. Båda knäna i marken ganska brett isär. Sänk sedan magen tills huvudet nuddar marken. Du kan välja att ha händerna framåt eller längs sidan, det spelar ingen roll.

Alla de här övningarna tar som sagt inte mer än några minuter och kan bespara dig mycket smärta. Dela den här artikeln med alla dina vänner så de också slipper onödig ryggsmärta!