Lindra smärta i knä, fötter och höfter på nolltid – med dessa busenkla tips

Ju äldre du blir, desto viktigare är det att aktivera muskler och leder för att behålla rörligheten och motverka skador. Själv har jag till exempel många bekanta som fått problem med dåliga knän och höfter på senare år, och jag kan lova att det inte är någon rolig historia.

Men vad många inte tänker på, är att denna smärta ofta kan härledas till fötterna. Och med några enkla övningar som fokuserar på fötterna, kan du faktiskt förebygga och motverka viss smärta i såväl fötter som knän och höfter!

I den här listan tänkte jag nu tipsa om sex enkla övningar, som går snabbt att utföra och som passar för alla tillfällen – om du så är hemma eller på jobbet. Det kostar inte en krona, men kan förhoppningsvis förbättra livskvaliteten för alla där ute som lider av besvär. Så bläddra igenom artikeln här nedan, och känn dig sedan fri att dela vidare för att tipsa vänner och bekanta!

Gå på tå

Denna övning är bra, just för att du kan göra den hela tiden. Allt du behöver göra är att lyfta hälarna från marken och att ställa dig på tårna. Börja sedan gå runt försiktigt – och öka hastigheten i snabbare takt med tiden.

Gör detta i 5-15 minuter, eller tills du blir trött, så kommer dina höfter stärkas samtidigt som du passar på att träna balans.

gå på tå, övning, fötter
Foto: Shutterstock

Rulla tennisboll

Även denna enkla övning passar bra för de flesta tillfällen – men istället då du sitter ner. Ta bara plats på en stol eller i en soffa, och placera en tennisboll under fotsulan.

Rulla sedan foten fram och tillbaka över bollen och massera från tårna till hälarna. Detta kommer snabbt att lindra värk och rehabilitera fötterna – samtidigt som det är skönt och avslappnande!

övning, fötter, smärta, tennisboll
Foto: Shutterstock

Ankelrörelser

Med denna övning kan du själv välja om du vill sitta eller stå. Det du ska göra är hur som helst att lyfta ett ben, och långsamt röra foten i en cirkelrörelse.

När du har gjort rörelsen 10 gånger åt ena hållet, så gör du 10 gånger åt andra hållet. Upprepa sedan med andra benet. Detta kommer att stärka upp svaga och värkande anklar.

övning, anklar
Foto: Shutterstock

Motståndsträning

För den här övningen behöver du ett elastiskt band. Sedan ska du fästa ena änden runt soffbenet, eller någon annan stabil möbel, och andra änden runt ditt ena ben.

Böj knäna en aning och använd sedan bandet som motstånd för att vinkla foten åt olika håll – 10 gånger inåt i sidled, och 10 gånger utåt. Upprepa 10-15 gånger på varje ben för att stärka vader, fötter och lårmuskler.

övning, fötter, smärta, knä, höft
Foto: Shutterstock

Hällyft

Ta fram en stol, ställ dig bakom och håll i ryggstödet. Höj sedan ett ben – samtidigt som du lyfter hälen på den andra foten långsamt, så att du står på tårna.

Återgå till ursprungspositionen och upprepa 10 gånger med båda benen, för att stärka anklar och bygga upp muskler runt knät.

smärta, häl, knä, fot, höft
Foto: Flickr

Tåknip

Den sista övningen går ut på att knipa med tårna för att stärka små stabiliserande muskelgrupper i fötterna.

Steg ett är att böja tårna, knipa några sekunder, sträcka ut och upprepa detta 30 gånger. Därefter kan du hämta en handduk och lägga den på golvet – för att sedan försöka plocka upp den med tårna. Detta är en utmärkt fotgymnastik som förebygger hälseneproblem och stärker fötterna!

övning, tåknip
Foto: Shutterstock

Alla kroppar är förstås olika och detta kanske inte fungerar för alla. Men jag tyckte att det var skönt för muskler och leder, och därför ville jag skicka tipset vidare.

Dela det gärna till någon du känner som också känner sig stel i knän, fötter eller höfter ibland. De kommer kanske att tacka dig i efterhand!