Livsmedelsverket avslöjar: Det händer i kroppen när du äter kyckling

Att vissa matvaruprodukter kan föra med sig mer än bara goda middagar, är väl känt.

Men något som kanske inte alla vet är att det finns många goda anledningar till varför du bör äta kyckling, och vad som händer i kroppen när du gör det.

 

Kyckling. Ja de kommer i många former i middagar. Det är sällan som kyckling faktiskt inte gör braksuccé i alla fall på mitt matbord!

Men inte nog med att kyckling är både nyttigt och ett bra alternativ istället för kött, så har de också hälsosamma fördelar.

Kyckling innehåller många godheter för kroppen. Foto: Shutterstock

1. Du lever mer hälsosamt.

Jämfört med många andra livsmedel har kyckling en låg fetthalt, vilket minskar risken för högt kolesterol. Som vi vet kan överkonsumtion av rött kött leda till höga kolesterolhalter. I sin tur ökar också då risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Men när det kommer till kyckling? Då är det bara att frossa!

2. Du bygger muskler

Kroppen är ingenting utan muskler. Och för att bygga upp dessa har kroppen behov av protein, som är kroppens byggstenar. De används för att bland annat bibehålla eller öka muskelmassan. Hur kommer kyckling in här? Jo kyckling klassas nämligen som en av de renaste proteinkällorna du kan äta. Det är nämligen cirka 25 procent av filén som du har på tallriken som är naturligt, rent och högvärdigt protein.

Detta händer i kroppen när du äter kyckling. Foto: Shutterstock

3.  Du blir piggare

För att kunna hålla sig pigg och allert är det viktigt att få i sig tillräckligt med järn. Järn levererar nämligen syre till kroppens alla celler. Bland de livsmedel som innehåller järn hittar vi kött, fisk, skaldjur och fågel. Där hamnar så klart kyckling som är en av våra mest hälsosamma alternativet. Kyckling innehåller förutom järn också B-vitaminer, zink, magnesium och flera andra mineraler.

4. Du håller dig frisk

Antioxidanter är ett av våra viktigaste ämnen för att skydda oss från att bli sjuka. Och självklart innehåller kyckling det! Selen är ett sådant ämne och finns bland annat i kyckling och fisk.

5. Hjälpmedel om du vill behålla vikten eller gå ned i vikt

Protein mättar, och kyckling innehåller otroligt mycket av just protein. Ämnet gör att du håller dig mätt längre, vilket i sin tur minskar risken för småätande när sockersuget slår till.

Källa: Livsmedelsverket, Svensk Fågel

Oj detta hade jag ingen aning om! Gilla eller dela för att sprida vidare denna viktiga information!