Många äter lök på fel sätt – nu avslöjas mästerkockens hemliga knep för att undvika amatörmissen

Lök är en fantastisk ingrediens. För min del skulle jag säga att det är en av mina favoriter. Man kan ha lök i väldigt många olika maträtter och exempelvis som sallad. När jag tillagar köttfärssås, som jag tycker om att göra, brukar jag alltid ha extra mycket lök eftersom det ger en sådan bra smak till såsen.

Men det finns en sak som är lite knepig och det är att det finns otroligt många typer av lök. Den traditionella är gul, men minst lika många föredrar rödlök. Dessutom finns ju vitlöken där för att ge smak i många maträtter. Det är därför inte helt lätt att veta vilken lök som passar till vilken typ av mat.

Som tur är snubblade jag över den här videoguiden – och nu behöver jag inte fundera längre. Det är bara att välja och vraka mellan de olika löktyperna, och sedan sätta igång med matlagningen!

Gul lök:

Fördelar: Billiga och finns tillgängliga året runt.
Nackdelar: Inga.
Användningsområden: Gul lök passar till i princip vad som helst. Sallad, soppor, såser och annat, gul lök smakar bra!

Röd lök:

Fördelar: Stark och god smak, framför allt om man äter löken rå.
Nackdelar: Passar inte till karamellisering eller till att koka en längre tid, det senare eftersom att löken då riskerar att tappa smak.
Användningsområden: Denna typ av lök fungerar riktigt bra om ska toppa sallader eller grillningen. Rödlök smakar också fantastiskt till hamburgare och i smörgåsar. Om du vill äta en lök rå så är det denna som gäller!

Vitlök:

Fördelar: Skarp smak och otroligt mångsidig när det används i matlagning.
Nackdelar: Kan ge rinnande ögon när man skalar den. Inte helt optimal för andedräkten heller.
Användningsområden: I latinamerikansk mat har vitlöken en given plats. Släng i lite i salsa, guacamole, tacos eller vad du önskar. Passar utmärkt tillsammans med lite mer milda smaker. Prova också som pizza-toppning.

Sweet Onion:

Fördelar: Mild smak när den används rå och passar väldigt bra i olika typer av recept.
Nackdelar: Kortare hållbarhet.
Användningsområden: Sweet onion är egentligen  en mildare variant av vanlig gul lök. Passar bra för många olika sorters recept (framför allt i långkok). Den söta smaken är fantastisk rå men också kokade och funkar utmärkt ihop ned exempelvis tomat och potatis.

Schalottenlök:

Fördelar: Mild smak med en hint av vitlök.
Nackdelar: Ganska dyr.
Användningsområden: Använd gärna i samband med finare måltider och fester. Kan också skivas tunt när det står asiatiskt på menyn. Funkar också bra i samband med grytor och varför inte till kalkon?

Vill du hjälpa dina vänner att välja rätt lök framöver? Se till att dela tipsen på Facebook, så att fler kan lära sig dessa enkla råd!