Forskare: Med 1 glas vin om dagen fungerar hjärnan mycket bättre

Att alkohol kan vara skadligt vet nog alla, men visste du att ett måttligt intag av alkohol faktiskt kan vara bra för dig?

Nu har en ny studie gjorts vid Puchester University i USA som bevisar just detta, rapporterar amerikanska CNCB.

Det forskarna har kommit fram till är att ett litet intag av alkohol faktiskt kan förebygga inflammation och även att toxiner bildas i hjärnan. Även de toxiner (gifter) som är kopplade till allvarliga sjukdomar så som Alzheimers, skriver Aftonbladet.

Studien publicerades i Scientific Reports och tanken bakom var att just ta reda på hur hjärnan rengöringsprocess påverkas av alkohol.

Så gick de tillväga

En del möss fick små mängder alkohol, ungefär motsvarande två och en halv enheter per dag för en vuxen. De andra fick ingen alkohol alls. De möss som fått alkohol dagligen uppvisade mindre tecken på inflammation i hjärnan och gjorde sig och av med gifter på ett effektivare sätt.

”Tidigare studier har visat att ett lågt alkoholintag är förknippat med mindre risk för demens medan ett högt intag av alkohol under flera års tid kan öka risken för försämrad kognitiv hälsa”, säger en av huvudförfattarna till studien, Maiken Nedergaard, ”Den här studien kanske kan hjälpa oss förstår varför det är så. Specifikt så verkar små doser alkohol förbättra hjärnhälsan”.

rödvin
PXHere

Lagom är bäst

Det är dock viktigt att komma ihåg att detta gäller relativt små mängder alkohol.

Att dricka för mycket kan snarare få motsatt effekt.

Det har forskats på alkohol och dess fördelar flera gånger tidigare, bland annat publicerades en studie så sent som förra året som visade på att alkohol även kan motverka hjärtsjukdomar. Studien publicerades i magasinet BMJ.

Men det finns även andra tillvägagångssätt om man vill motverka sjukdomar.

Ett hälsosamt leverne, med nyttig kost och daglig motion är alltid viktiga grundstenar för att undvika sjukdomar. Även sömn är viktigt för att hjärnan ska fungera som den ska.

Om du dricker bör du inte dricka mer än ett glas vin per dag som kvinna och max två glas vin om du är man.

Annars kan risken för andra sjukdomar så som högt blodtryck, stroke och bröstcancer öka istället, skriver CNBC.

rödvin
Pixabay

Dela artikeln med dina vinälskande vänner så att de också får reda på vilka hälsofördelar som finns med vin!