Nageltrång: 6 enkla knep att ta till när inget annat hjälper

När jag var ungefär 15 år gammal började jag få problem med nageltrång. Det var extremt smärtsamt och många gånger fick jag gå med en toffla till skolan för det var helt omöjligt att gå om det var för mycket tryck på nageln.

Det spelade ingen roll hur många gånger jag gick till vårdcentralen, varje gång sa de bara att det snart skulle gå över. Men efter två år fick jag nog, och efter ihärdigt tjatande fick jag äntligen tid för operation, de skulle dra ut en del av nageln som växte ner i tån.

Aj aj aj, de stora sprutorna stacks rakt in i min stortå flera gånger för att bedöva och efter vad som kändes som en evighet kunde de tillslut börja klippa i nageln och gräva bort nagelanlaget med ett instrument som såg ut precis som en glasskopa i miniatyr.

Det var väldigt obehagligt och jag kunde inte gå på flera dagar efteråt. Så fort min nagel växt ut igen kom problemet tillbaka.

Jag önskar att jag hade fått dessa råd tidigare så jag sluppit gå igenom år av smärta och obehag, någonting det skulle visa sig att jag gjort helt i onödan.

Pixabay

Nageltrång är mycket vanligt förekommande, och nästan alla drabbas någon gång i livet. Vissa värre än andra. Det som händer vid nageltrång är att nageln börjar växa ner i köttet på tån vilket orsakar smärta, svullnad och i vissa fall även var och infektioner.

Här kommer en lista med sex enkla knep du enkelt kan göra hemma för att bli kvitt ditt nageltrång. Jag kan garantera att dina tår kommer att vara dig evigt tacksam!

1. Bittersalt

Det första du kan prova är att med jämna mellanrum ta ett varmt fotbad med bittersalt. Saltet mjukgör och är bra för trötta om ömma fötter, och kan köpas på bland annat apotea.se.

2. Bomull

Eftersom att nageln vill växa in i huden kan det skönt at lätta lite på trycket. Lyft försiktigt nageln och pilla in en liten bit bomull som du blötlagd i till exempel Alsolsprit eller liknande. Spriten torkar ut, rengör och hjälper till att dämpa infektionen.

PublicDomainPictures

3. Tandtråd

Nästa knep har ungefär samma funktion som ovan, men har du svårt att få in bomullen under nageln kan detta vara ett bättre alternativ för att lätta på trycket.

Trä in en bit tandtråd under nageln för att lätta på trycket, men se till att den inte är smaksatt. Tråden borde få din irriterande nagel att börja växa rakt igen istället får in i din onda tå.

4. Klipp ett jack i nageln

Det här är ett av mina favoritknep. Ofta har jag haft så ont att ovanstående två knep varit för smärtsamma, då har detta hjälpt mig. Klipp med hjälp av en nagelsax ett litet v i tånageln. Jacket tar bort trycket från sidorna och du kan återgå till att använda vanliga skor igen!

5. Mjukgör nageln

En annan viktig del är att vårda dina naglar, en tjock svampinfekterad nagel kommer ge dig mer problem.

Köp en bra nagelolja som dessutom verkar mot svamp och infektioner. En mjuk och frisk nagel underlättar vid alla ovanstående punkter.

Pixabay

 6. Tejpa

En av anledningarna till att det burkar göra så ont är att huden när nageln tränger in blir infekterad, för att försöka minska uppkomsten av infektion och även lätta lite på trycket kan du tejpa tån hårt underifrån för att skapa lite mellanrum mellan tå och nagel.

Förebygg uppkomsten av nageltrång

Om du vet med dig att nageltrång är ett vanligt förekommande problem är det alltid bra att ligga steget före och ta väl hand om dina fötter, du kommer aldrig få ett par nya.

Klipp alltid av nageln rakt, använd inte för trånga skor och ta gärna ett mjukgörande fotbad någon gång ibland.

Här kan du läsa ännu mer om nageltrång.

WikimediaCommons

Dela artikeln med dina vänner på Facebook så att fler slipper lida av smärtsamma nageltrång i framtiden!