Odla ananas – så får du ett oändligt lager hemma

De flesta (inklusive mig själv) älskar att ha färsk frukt hemma, men det kan bli dyrt i längden att fylla fruktskålen med tropiska läckerheter.

Så varför inte försöka odla några frukter på egen hand? På så vis hjälper du både till att minska klimatpåverkan och du slipper även punga ut stora pengar för lite dyrare frukt. 

Ta till exempel ananas, som du kan odla själv inomhus. Följ bara instruktionerna nedan – det är faktiskt lättare än vad många tror!

pine1
© Instagram

Vad du behöver:

  • En stor kruka
  • Vanlig såjord
  • En färsk ananas

Så gör du:

1. Hitta en fin och mogen ananas med gröna späda blad inne i bladrosetten. Skär bort toppen från den övre delen av frukten och plocka av de nedersta bladen. Låt kronan och stjälk torka i cirka 48 timmar.

2. Fyll en kruka med jord och placera kronan cirka 2,5 centimeter ned i jorden. Se till att den är ordentligt placerad i krukan, så att den kan rota sig ordentligt. 

3. Ställ krukan ljust och varmt. Ananasplantan behöver inte så mycket vatten, eftersom den förvarar vatten i sina blad. Undvik därför att övervattna jorden. 

© Instagram

4. Håll jorden knappt fuktig i krukan under 3 månader eller tills plantan känns fast förankrad i jorden. Du kan rycka försiktigt på kronan för att kontrollera att detta har inträffat.

5. Se till att ha tålamod, för det kan ta upp till 2 år innan du får en frukt. Men lyckligtvis är plantan jättefin som dekoration där hemma! Låt plantan få växa i lugn och ro, flytta inte runt på krukan.

6. Sköra och ät! Lycka till 🙂 

Now I can grow sweet pineapples at home.
bit.ly/2ePWHvb

Publicerat av Bright Side den 2 mars 2017

Gilla och dela gärna vidare så att fler kan lära sig att odla tropiska frukter där hemma. Det är faktiskt enklare än vad man kan tro, alla vet bara inte om det än!