Om du får svullna fötter på grund av värmen, kan dessa 4 knep förändra ditt liv

Sommaren är äntligen här och då stiger ju temperaturen några välbehövliga snäpp.

Jag älskar solen och värmen, men det är inte alla som uppskattar hettan.

Särskilt kvinnor lider ofta av svullna ben och fötter när det blir sommar. När det blir varmare ökar blodcirkulationen till huden, så även i benen, för att kyla kroppen.

Om de återförande blodkärlen, venerna, inte klarar det större tillflödet, så svullnar benen.

Det finns dock andra skäl till svullna fötter: flygresor, långvarigt sittande, graviditet. Allt detta kan vara triggers. 

Sommarskor och obekväma sandaler är inte heller särskilt skonsamt för dina fötter, något som du också kan bli smärtsamt uppmärksammad på. 

Som tur är finns det ju faktiskt naturliga huskurer som du kan pröva för att ge dina fötter lite mer kärlek och omplåstring. 

Med följande fyra tips kan du göra ditt liv mycket lättare! 

1. Fotbad med mynta

© Flickr/ConnieWeiss

En effektiv metod för att få svullna fötter under kontroll, är att ha dem i tre minuter kallt vatten och sedan en minut i varmt vatten.

Ju oftare du använder detta tips, desto snabbare kommer du att märka en skillnad.

Ett tips kan vara att lägga några myntablad i fotbadet, de gröna bladen sägs stimulera blodcirkulationen i fötterna och motverka kramp i benen, skriver specialistläkaren Christina Gustavson

2. Epsomsalt

© Flickr/MichaelPereckas

Fyll ett fotbad med ljummet vatten och tillsätt cirka 60 gram Epsom-salt. Sätt dina fötter i 15 minuter i badet och torka dem noggrant efteråt.

Enligt Hälsokosthuset kan saltet lindra smärta i fötterna, ta bort dålig lukt och göra huden mjukare. Det kan också dra ut överflödig vätska och verkar mot blåsor, förhårdnader och liktornar.

3. Äppelcidervinäger

© Flickr/Merri

Äppelcidervinäger är rikt på kalium och kan därmed bidra till att bekämpa svullnad i ben och fötter. Genom kaliumet stöds celler när vätskebalansen ska regleras. 

Blanda äppelcidervinäger med cirka 200 ml vatten och lika mycket ättika. Låt en handduk ligga i blandningen och linda sedan den runt dina fötter. Låt ”bandaget” sitta i 30 minuter. 

4. Kamomill-olja

sentido
© Wikipedia

En massage med kamomillolja är inte bara avkopplande, det kan också minska svullnaden i fötterna. Kamomillolja har antiinflammatoriska egenskaper och kan appliceras direkt på huden.

Gnid oljan själv eller fråga – om möjligt – din partner!

Med dessa fyra tips borde dina fötter må betydligt bättre i sommar! Om svullnaden trots allt inte försvinner är det lämpligt att konsultera en specialist.

Men det minst vi kan göra är att dela vidare dessa tips så att fler kan prova!