Om du har någon av dessa matvaror i kylen, måste du ta ut dem omedelbart

Känns det som att kylen blir mindre för varje dag som går? Det kan bero på att du stoppar saker i kylen som inte alls hör hemma där.

Många gör misstaget att stoppa nästan allting de handlar i kylen utan att veta om att det faktiskt kan förstöra smaken.

Kakor och bröd

Att förvara kakor och bröd i kylen är ganska vanligt och många tror att det kommer kännas färskare längre, men så är inte fallet. Det kan snarare tvärt om. Så förvara det som är bakat i en papperspåse på köksbänken eller i en brödlåda istället.

Bryggkaffe

Medan kaffebönor gärna får förvaras svalt, betyder det inte att du ska stoppa bryggkaffet i kylen.

Det skapar fukt som kan göra att kaffet blir dåligt och tappar i smak. Det sista sättet du vill börja dagen på är med en dålig kopp kaffe. Förvara kaffet i en lufttät behållare för att bevara smaken på bästa sätt.

Pixabay

Stark sås

Har du också en hylla i kylskåpsdörren när det samlas starka såser? Det ska du inte ha, kylan gör att såserna tappar i styrka, och hela poängen med stark sås är väl att den ska vara just det, stark.

Dessutom kan viskositeten förändras vilket gör att den blir trögflytande och blir svårt att hälla ut såsen ur flaskan. Först kommer ingenting och sen helt plötsligt är hela tallriken full av sås och maten förstörd.

Kryddor

Även torkade kryddor tappar i smaken om du förvarar dem i kylskåpet. Förvara de på en mörk plats istället och kom ihåg att torkade kryddor också har ett utgångsdatum, de kanske inte blir dåliga med de kommer att tappa i smak över tiden.

Pixabay

Olja

Många oljor blir hårda om du ställer de i kylen och det blir omöjligt att hälla, olja klarar sig bra i rumstemperatur så det finns ingen anledning att förvara den kallt. Dock ska oljor gjorda på nötter förvaras i kyl.

Äpplen

För att hålla äpplen fräscha och krispiga är det bättre att förvara dem på köksbänken än i kylskåpet.

Morot

Morötter bör inte heller förvaras i kylen. Kalla temperaturer kan göra att dom börjar ruttna och vattenfyllda. Dom gillar inte heller solljus, eftersom att dom är vana att vara under mark.

Pixabay

Gurka

Gurka burkar jag alltid ha i kylen, men den är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt bli vattnig och mjuk i kylskåpet, men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Så ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse.

Marmelad 

Marmelad och sylt som man köper är fullproppade med socker och konserveringsmedel, därför finns det ingen anledning att förvara dom i kylskåpet.

Ketchup

Ketchup innehåller både syror och socker som gör att den håller nästan hur länge som helst i rumstemperatur.

Det är dessutom lättare att bre och godare om den är rumstempererad.

WikimediaCommons

Honung

Honung är en av de få saker som är naturligt konserverade om dom förvaras i en lufttät behållare. Stoppar du däremot honungen i kylen riskerar du att honungen kristalliseras och den blir hård och svår att använda.

Tomater

Solmogna tomater är något av det godaste man kan äta tycker jag. Men kylskåpet kan verkligen förstöra detta. Den kalla luften stoppar mognaden vilket innebär att tomaten förlorar sin smak.

Ägg

Om du någon gång varit i en mataffär i Sydeuropa så har du kanske lagt märke till att dom förvarar sina ägg i rumstemperatur medan vi i Sverige nästan alltid har dom i kylskåpet.

Det har uppstått mycket diskussioner om detta men faktum är att det inte finns något bra argument för att sätta äggen i kylskåpet. Tvärtom visar forskning att äggen förlorar både smak och arom om dom förvaras i kylen.

Vill du att äggen ska smaka gott är det därför en självklarhet att du skall förvara äggen i rumstemperatur.

Pixabay

Avokado

Att hitta en perfekt, mogen avokado är i sig en stor vetenskap. Men du gör det mycket enklare för dig själv om du förvarar den i rumstemperatur.

Kylskåpet hindrar avokadon från att mogna. Är avokadon däremot mogen fast du inte har tid att äta den så kan du stoppa in den i kylen så håller den lite längre.

Vitlök

Du har säkert också varit med om detta, du köper ett nät med vitlök och hinner nästan aldrig använda alla innan det börjar komma gröna skott ifrån dem.

Detta förhindrar du om du istället förvara vitlöken framme på köksbänken. Dessutom slipper du då att vitlöken blir mjuk och gummiaktig som den också kan bli om du förvarar den i kylen.

PublicDomainPictures

Lök

Ett nät med lök hittar du i nästan alla svenskars kylskåp. Men egentligen mår löken bäst av att lagras på en mörk plats och i rumstemperatur.

Bananer

För att få ut det mesta av dessa gula bär (ja bananen är faktiskt ett bär) så bör du lagra dem på köksbänken. Kylskåpet gör nämligen att bananerna har svårare att behålla sina näringsämnen. Dom mognar även mycket långsammare, skriver Heatly Leo.

Det låter kanske som någonting bra tycker du, men saken är den att risken för att bananen kommer att bli brun och rutten är större för den korta tid när bananen kommer att vara magiskt söt och lagom mjuk minskar.

Detta gäller dock bara hel lök, har du en halv lök över efter matlagningen så bör du förvara den i kylskåp.

Pixabay

Jag trodde att jag hade ganska bra koll på vad som borde förvaras i kylen och inte, men efter att ha läst denna listan får jag nog ta och gå igenom kylen där hemma.

Tveka inte att dela denna matnyttiga information med dina nära och kära!