Om du ser detta ”ogräs” växa hemma hos dig – rensa aldrig någonsin bort det igen

Att rensa ogräs kan både vara jobbigt, slitsamt och irriterande – men även ganska skönt när det väl är gjort. 

Det finns vissa sorters växter i våra trädgårdar som många anser är ogräs, men som i själva verket kan göra underverk för din kropp. 

Många tror nog att Portlak är ogräs, eftersom det kan se så ut.  

Men denna härliga och gröna planta bör du inte riva upp och kasta – den har nämligen överraskande positiva hälsoeffekter.

Wikipedia

Portlak är en nedliggande ört som är mörkgrön, med spadlika blad. Många råkar ibland rensa bort den i tron att växten bara är ogräs, men efter att ha läst detta kommer nog de flesta att tänka om. 

Portlak innehåller nämligen höga halter flera olika vitaminer, mineraler men även omega-3-fettsyror.

Bland annat finns det mycket järn och kalcium i portlak, som är bra för skelettet, de röda blodkropparna, syretransporten och cellernas avgiftning. 

Wikipedia

En annan fördel med att lägga portlak i salladen är bladens höga koncentration av A-vitamin. A-vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt, skriver Livsmedelsverket

Till dig som köper dyra kosttillskott kan portlak vara ett bra alternativ, eftersom de är billigt att odla själv och dessutom smakar förvånansvärt bra. Bladen har en krispig konsistens och smakar en liten gnutta citrus.

Portlak fungerar också som ett utmärkt substitut till spenat och gör sig även bra till syltning, pickles och som krydda i maträtter. 

Flickr/TSeng

Håll med om att man kommer se annorlunda på detta ”ogräs” i framtiden? 

Visst, en del kanske redan känner till fördelarna med portlak, men jag är säker på att många kan ha glädje av att få denna information. 

Så tveka inte att dela denna artikel vidare på Facebook, så att alla dina vänner kan upptäcka hälsofördelarna med denna härliga växt!